Hyundai Kona EV får över 50 mils räckvidd

Hyundais nya, lilla suv Kona är på gång att elektrifieras. Den ska komma med batterier i två olika storlekar där det största sägs tillåta över 50 mils körning innan det är dags att leta upp en laddstolpe.

Många blev besvikna när Hyundai presenterade nya småsuven Kona. ”Var är elmotorn någonstans?” frågade sig flertalet spekulanter. Lugn, bara lugn. En elektrisk Kona kommer. Till och med två elektriska ”Konor”.

Det är inte första gången som Hyundai Kona nämns i elbilssammanhang. Från Sydkorea har det tidigare kommit uppgifter om att Kona AV får ett batteri i storleksordningen 40 kWh. Från norskt håll kommer nu uppgifter om att det är 39,2 kWh som gäller – och 64,2 kWh. Kona EV kommer med andra ord att erbjudas i två olika utförande. Uppgifterna ska vara bekräftade av Hyundai.

Med det stora batteriet sägs Hyundai sikta på över 50 mils räckvidd. Dock handlar det om NEDC-mil vilket vi vet är opålitliga mil. En mer sanningsenlig räckvidd är 30-35 mil vilket gör att Kona EV lär komma betydligt längre per laddning än exempelvis nya Nissan Leaf (som ska få ytterligare ett batteri utöver det på 40 kWh som redan presenterats).

Hyundai och Kia är riktigt på hugget nu med allt fler hybrider, laddhybrider och elbilar i sina sortiment. Inte minst Kia Niro i laddhybridutförande har prisats, något du kan läsa mer om i testet som finns att beskåda i aktuella Teknikens Värld nummer 22/2017.