Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Hyundai

Hyundai presenterar laddningsrobot

Hyundais vädertåliga och säkra robot ska hjälpa elbilsförare med laddning ”inom en snar framtid”. Så här funkar den.

Med elektrifieringen av bilfloran dyker en rad nya uppfinningar upp, nu presenterar Hyundai upp en laddningsrobot vid namn ACR som kommer visas upp under Seoul Mobility Show som håller öppet mellan den 31 mars och 9 april.

När elbilen är parkerad kommunicerar den med roboten för att öppna sin laddlucka. Med hjälp av en kamera ansluter robotens arm kontakten och börjar ladda bilens batteri och kopplar ur när laddningen är slutförd och ber bilen stänga locket. En säkerhetsstolpe med sensorer finns i anslutning till robotarmen för att förhindra olyckor. Hur den jobbar kan du se i klippet längre ner i artikeln.

Hyundai räknar med att laddningsrobotar avsevärt kommer att öka bekvämligheten vid laddning av elbilar i framtiden. Foto: Hyundai

Roboten är byggd för att klara utomhusmiljö och är både vatten- och dammtät samt ska klara av även extrema förhållanden.

– ACR kommer bidra med att förenkla elbilsladdning och göra den bekvämare, särskilt i mörka miljöer. Den kommer även att förbättra tillgängligheten, speciellt för personer med rörelsehinder då laddningskablar blir allt tjockare och tyngre för att möjliggöra höghastighetsladdning”, säger Dong Jin Hyun på Hyundais Robotics Lab som har utvecklat produkten.

Exakt var och när ACR blir verklighet framgår inte av Hyundais pressmeddelande mer än att det handlar om ”inom en snar framtid”. Man är inte heller ensam om liknande teknik. Företaget EV Safe Charge, baserade i San Francisco, Kalifornien, har jobbat med sin mobila robotladdare Ziggy sedan 2019 och siktar på att få ut den på marknaden nästa år.

https://youtube.com/watch?v=wjKbx0LFwow&feature=shares