Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Hyundai

Hyundai retrohyllar och elektrifierar Grandeur

Hyundais lyxsedan Grandeur fyller 35 år och hyllas med den eldrivna och moderniserade konceptbilen Heritage Series Grandeur, med teknik från Ioniq 5.

Hyundais modell Grandeur är kanske inte så bekant för oss här i Sverige då endast den fjärde generationen såldes här 2005-2009 med måttlig framgång. Men Grandeur har en mycket längre historia än så då den lanserades som en lite lyxigare modell redan 1986, innan Hyundai knoppade av de lyxigare modellerna till det egna märket Genesis. Nu fyller modellen alltså 35 år och därför har Hyundai satt tänderna i originalmodellen och anpassat den för dagens bilvärld.

1 AV 3
Foto: Hyundai
2 AV 3
Foto: Hyundai
3 AV 3
Foto: Hyundai

Under det 35-åriga skalet sitter något avsevärt mycket modernare i form av eldrift som troligen är hämtad från någon av dagens eldrivna modeller som Ioniq 5. Exakt specifikation för drivlinan delar Hyundai inte med sig av.
Exteriören har lämnats i stort sett som hos originalbilen men med några viktiga detaljer. Så som grillen, lister, sidospeglar och framför allt strålkastare och bakljus. Det senare knyter definitivt an till nya Ioniq 5 med dess pixliga utförande och ger bilen ett science fiction-liknande utseende.

1 AV 5
Foto: Hyundai
2 AV 5
Foto: Hyundai
3 AV 5
Foto: Hyundai
4 AV 5
Foto: Hyundai
5 AV 5
Foto: Hyundai

Invändigt har Hyundais interiördesigners gått lös rejält men ändå bibehållit delar av originalinteriörens utseende. Rejäla fåtöljer klädda i läder och sammetstyg ihop med trädetaljer och belysning som andas 1980-talsretro ihop med moderna saker som en gigantisk skärm på instrumentpanelen. Den kompletteras av en stående skärm nedanför och i den enda ekern på ratten, likt originalet, sitter ytterligare en skärm. Grandeur Heritage har även ett rejält ljudsystem som audiofiler troligen skulle gilla med totalt 18 högtalare. Enligt Hyundai utvecklat av den sydkoreanske ljuddesignern Guk-il Yu. Skärmen framför den rejäla växelväljaren kan även användas som piano när bilen står parkerad.