Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Hyundai

Hyundai Seven Concept – en hygienisk suv

Precis som koncernsyskonet Kia har Hyundai en stor och eldriven konceptsuv att visa upp på bilsalongen i Los Angeles. Mycket är likt, men Hyundai Seven tänker mer på hygienen.

Under gårdagen visade Kia upp sin konceptbil EV9 och nu är det dags för Hyundai-versionen som kallas Seven Concept. Precis som Kia Concept EV9 är Hyundai Seven Concept en eldriven suv med rejält tilltagna proportioner. De släta karosspanelerna och den fallande taklinjen får den att se lite mindre ut, men axelavståndet är hela 320 centimeter, mot Kians 310 cm.

Precis som Kia är Hyundai snåla med de tekniska detaljerna. Räckvidden ska vara upp till 48 mil och man ska kunna ladda med så hög effekt som 350 kilowatt, vilket gör att man kan gå från 10 till 80 procents laddning på 20-30 minuter.

Snurrfåtöljer fram och fastmonterad L-soffa i stället för traditionella baksäten är framtiden, enligt Hyundai.Snurrfåtöljer fram och fastmonterad L-soffa i stället för traditionella baksäten är framtiden, enligt Hyundai.Snurrfåtöljer fram och fastmonterad L-soffa i stället för traditionella baksäten är framtiden, enligt Hyundai.
1 AV 2
Snurrfåtöljer fram och fastmonterad L-soffa i stället för traditionella baksäten är framtiden, enligt Hyundai.
Foto: Hyundai
2 AV 2
Foto: Hyundai

På bilderna syns inte tillstymmelsen av en ratt som gör att föraren kan köra bilen manuellt, men informationen säger att det ska finnas en ”infällbar kontrollspak” som blir osynlig när den inte används. Det tycks alltså gå att köra Seven på något sätt, men det är främst tänkt att den ska köra autonomt och att de åkande ska sitta skönt i de snurrbara fåtöljerna.

Kias och Hyundais konceptsuvar ser ut att dela det mesta, men Hyundai-bilen har en funktion som får den att sticka ut. Den tänker nämligen på sina åkandes hygien. Ett system som kallas Hygiene Airflow System fungerar nästan som ventilationen på flygplan. Friskluft tas in genom intag i takrailsen, passerar genom kupén och släpps ut genom ventiler bakom bakhjulen. Varje gång bilen parkeras och töms på passagerare steriliseras dessutom hela kupén med UV-ljus.

Precis som Kia nämner Hyundai inte när eller om Seven Concept tar steget från koncept till produktionsbil.