Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hyundai släpper bränslecellsbil i år

En handfull olika biltillverkare har släppt bränslecellsbilar. Nu ska koreanska Hyundai sälla sig till sällskapet som förvandlar vätgas till elektricitet. Första bilarna dyker upp redan i år.

För fyra år sedan gjorde Hyundai ett djärvt uttalande. De sa att om fyra år ska de visa upp och tillverka bränslecellsbilar i liten skala.

 Nu är vi här, 2012, och Hyundai meddelar att deras bränslecellsbil innan årets utgång ska finnas tillgänglig för leasing både för företag och privatpersoner.

Bilen ifråga är en Hyundai ix35 med en bränslecell som omvandlar vätgas till elektricitet som förser litiumpolymerbatterierna med energi på maximalt 24 kilowattimmar. För att framställa den kemiska reaktionen kräver bränslecellen syre. Detta syre hämtas inte från komprimerad luft utan från luften som finns i vår omgivning. Hyundai säger att det är 50 procent effektivare samtidigt som det blir tystare i kupén.

 En påfyllning vätgas ska räcka upp till knappt 60 mils körning, alltså något kortare räckvidd än vad en normal bensinbil av i dag klarar av. 0-100 km/h sägs gå på 12,5 sekunder och toppfarten är omkring 160 km/h.

 Inom tre år, ungefär samtidigt som Toyota lanserar bränslecellsbil och Honda tänker sälja sin billiga och tekniskt avancerade bränslecellsbil, räknar Hyundai med att ha omkring tusen ix35-bränslecellsbilar rullandes runt om i världen. Om efterfrågan då är tillräcklig tänker man sätta igång storskalig serietillverkning av bilen.

Förra året på Seouls bilsalong visade Hyundai upp tuffa konceptbilen Blue2 som även den var en bränslecellsbil. Den var en uppvisning i Hyundais kunnande som vi alltså nu får se i form av ix35 Hydrogen.