Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hyundai tvekar om samarbete med Apple

Teknikjätten Apple letar efter en tillverkare för sin nya elbil som ska vara klar inom ett par år.

Koreanska Hyundai har förhandlat med Apple sedan 2018 men den koreanska biljätten tvekar.

Anledningen: Hyundai vill inte bara vara en produktionsanläggning.

Tidigare har det spekulerats om kinesiska Geely ska bli den tillverkare som sätter fart på Apples planer på en egen elbil. Geely har skrivit kontrakt med några av Apples viktiga underleverantörer och Geely vill väldigt gärna sprida sin nya plattform för elbilar, döpt till SEA, till andra tillverkare och partners.

Nu avslöjar bilbranschsajten Automotive News att även Hyundai för samtal med Apple om tillverkning av deras nya elbil. Förhandlingarna har pågått ända sedan 2018 men det koreanska företaget har tvekat.

Enligt källor från Hyundai har koreanerna liten och dålig erfarenhet av att samarbeta med andra utomstående företag. Hyundai vill också kunna leverera delar till bilen och vara en del av utvecklingsarbetet i stället för att enbart vara en bilfabrik för en färdig bil.

Apple å sin sida vill hantera produktionen på samma sätt som man gör med sina andra tekniska prylar, alltså stå för utveckling och marknadsföring själva men få produkten byggd till ett bra pris.

Varken Apple eller Hyundai har velat kommentera uppgifterna.

Kontakt sedan 2018

De första kontakterna mellan Apple och Hyundai togs när Alexander Hitzinger ledde Apples bilprojekt ”Project Titan”. I dag är Alexander Hitzinger hos Volkswagen. Men Hyundai har tvekat över att tvingas öppna sig för Apple och det finns de inom Hyundai som anser att det kommer att vara Apple som bestämmer i ”äktenskapet”. Det finns också farhågor att ett varumärke som Apple på sikt skulle sänka Hyundai, Kia och deras premiummärke Genesis. Hyundai skulle förvandlas från en egen biltillverkare till ”bara” en underleverantör.

Under tiden har Hyundai och systermärket Kia avancerat på egen hand i elbilsbranschen. Hyundai har också en egenutvecklad plattform som Apple skulle kunna ha nytta utav. Apple och Hyundai skulle också kunna samarbeta med den nya, dyra, tekniken för självkörande bilar.

Det är första gången samtalen mellan Apple och Hyundai blivit kända och de visar på Apples beslutsamhet att verkligen börja bygga en egen bil.