Foto: Hyundai

Hyundai väljer Ioniq som namn på ny serie elbilar

Hyundai gör som Volkswagen och väljer att skapa ett eget modellnamn för sina elbilar.

Men i stället för att hitta på något helt nytt väljer Hyundai ett som redan finns i bilhallen: Ioniq.

Biltillverkarna har lite olika strategier för hur de ska namnge sina ny elbilar. Volvo väljer till exempel att lägga till ett Recharge bakom de vanliga modellnamnen för att markera att det handlar om en laddbar bil.

Volkswagen skapade en helt ny familj bilar när de nyligen öppnade försäljningen för den första ID.3.

Och nu har koreanska Hyundai bestämt hur de ska göra. Tidigt nästa är ska den första av totalt tre nya elbilar presenteras. Planen är att rulla fram tre nya elbilar under de kommande fyra åren. Alla kommer att heta något med Ioniq – ett namn som används för den sedan som i dag säljs med flera olika typer av drivlina.

PROVKÖRNING: Hyundai Ioniq Electric

Ioniq 5 blir först ut och är en bil som baseras på konceptbilen concept 45 som visades på bilsalongen i Frankfurt förra året. Ioniq 6 kommer 2022 är en sedan som inspirerats av Prophecy concept som visades i mars tidigare i år. Tidigt 2024 kommer så en eldriven suv med namnet Ioniq 7. Crossovers och suvar kommer att döpas till udda nummer och sedaner kommer att få jämna nummer. Dagens Ioniq-modeller ska heta Hybrid, Plug-In Hybrid och Electric.

Tillsammans med koncernsyskonen Kia och Genesis har Hyundai målsättningen att sälja minst en miljon elbilar senast 2025 och då nå en marknadsandel på tio procent.

Försäljningen av de nya Ioniq-bilarna ska ske via samma nätverk av återförsäljare som finns i dag.

Lyxbilsmärket Genesis ska lansera en bensindriven suv senast 2022 och först efter det kommer den första elbilen med Genesis-märke i fronten.

Förra året såldes det 1 130 Ioniq i Sverige, tre färre än Audi sålde av A1 men sju fler än vad Seat sålde av sin Tarraco. Ioniq var den 81:a mest sålda bilen i Sverige 2019 och den Hyundai som sålde näst mest. Kona är fortfarande Hyundais mest sålda bil i Sverige.