Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hyundai Vision T Plug-in Hybrid debuterar på Los Angeles Auto Show

Hyundai visar en laddhybrid i suv-förpackning i Los Angeles, men det är inte själva drivlinan som är i fokus. I stället är det formen och formatet som är poängen.

Hyundai har haft stora framgångar med sina laddhybrider. Nu växlar man upp till nästa nivå. På Los Angeles Autoshow visar man nu Vision T Plug-in Hybrid SUV Concept, ett nytt laddhybridkoncept. Den har samma storlek som Hyundai Tucson, och det är förmodligen en bra gissning att tro att ”T” i Vision T står för just Tucson.

Designen sägs representera Hyundais nya formspråk som kommer att prägla framtida modeller. Enligt pressmaterialet står designen för ”Sensuous Sportiness”, sinnlig sportighet. Vi lämnar det till läsekretsen att tolka begreppet enligt eget gottfinnande.

Profilen har en relativt sportig, coupélik taklinje. Längden på 461 centimeter innebär att Hyundai låter Tucson växa ännu mer. Dagens Tucson mäter 448 centimeter och föregångaren Hyundai ix35 var blott 441 centimeter. Höjden på Vision T Concept är 170,4 centimeter meter och bredden 201,4 centimeter.

Den utställa konceptbilen är lackerad i mattgrön kulör, men det är nog grillen som är mest iögonfallande ur designsynpunkt. När bilen står still är grillöppningarna stängda, men så fort bilen rör sig öppnar sig grillens ventiler individuellt för att på sätt skapa ett anpassat luftflöde. På något sätt menar också Hyundai att det ser snyggt ut när bilen är i rörelse.

Rutorna är ett tema som återkommer på många ställen i designen. Just den detaljen påminner mycket om Citroën-avknoppade DS skarpa fyrkanter.

Integrerat i grillen är DRL-ljuset, lamporna som är på dagtid. Dessa ljus är gömda i grillens rutor och när bilen är parkerad är det omöjligt att se var lamporna sitter. Även märkets emblem, bokstaven ”H” som sitter mitt i grillen, är belyst. Inget nytt med det, gamla ärevördiga Wolseley startade med belysta grillemblem 1932.

Om drivlinan säger Hyundai tyvärr inget. Synd, deras drivlinor ligger i framkant bland dagens elbilar och laddbybrider, och det hade varit spännande att veta mer om nästa steg i deras utveckling.