Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Tesla

I dag öppnar Tesla sin 2000:e Supercharger-laddstation

För åtta år sedan fanns det noll. I dag, 7 juli 2020, öppnar Tesla Supercharger-station nummer 2000.

Teslas enorma nätverk med snabbladdare världen över, men koncentrationer på framför allt den nordamerikanska kontinenten, i Europa och i östra Asien, växer sig allt större. I dag meddelar man att man öppnar sin 2000:e Supercharger-laddstation, en station i nederländska Rijswijk utanför Haag. Tolv laddplatser med V3-laddare innehåller nämnda station. Tre andra nya stationer de senaste dagarna har också bidragit till att komma upp till den magiska siffran 2 000 stationer – Changzhou i Kina (6 st V2-laddare), Quartzsite i Arizona (36 st V3-laddare) och National University Taiwan (3 st V3-laddare).

Totalt finns det nu över 18 000 laddplatser på världens alla Supercharger-stationer. De är fördelade över 41 länder.

BÄST I TEST: Teslas fyrhjulsdrift

I Europa finns det numera 527 Superchargers-stationer, 27 fler än när vi skrev om att 500:e stationen invigdes i december förra året. De 527 stationerna innehåller 5 037 laddstolpar fördelade över 29 europeiska länder. Dessa har laddat Tesla-bilar med energi för över 200 miljoner mils körning.

Europas största Supercharger-station finns i norska Nebbenes, där finns 44 laddplatser på en och samma plats.

TEST: Tesla Model 3 mot Audi e-tron och Mercedes EQC

Karta som visar var Teslas Supercharger-laddstationer finns runt om i världen. I Afrika, Sydamerika och större delen av Asien gapar det tomt. Desto fler stationer finns i stora koncentrationer i Nordamerika, Europa och i östra Asien. Foto: Tesla

I Sverige finns 40 Supercharger-stationer med totalt 428 laddare. Dessa är placerade från Löddeköpinge i söder (Skurup-stationen har ännu inte öppnat trots att den funnits med som ”öppnar snart” på Teslas karta i två år) till Puoltikasvaara norr om Gällivare. Under året ska det öppnas stationer i ännu nordligare Karesuvanto och Abisko.

TEST: Tesla Model S Performance mot Porsche Taycan Turbo S

De 428 svenska Supercharger-laddarna har enligt Tesla levererat energi för över 18,9 miljoner mils körning.

Sverige fick sina första Supercharger-laddare 2014, året efter Norge och Tyskland samt ytterligare ett par länder fick sina. Först ut av alla länder var förstås elbilslandet Norge.

TEST: Tesla Model X mot två tyska suvar

De nya V3-laddarna har ungefär dubbelt så hög laddeffekt i jämförelse med de äldre V2-laddarna. Foto: Tesla

I fjol introducerade Tesla de nya Supercharger V3-laddarna som klarar laddeffekter på upp till 250 kW (kilowatt). De äldre V2-laddarna, som fortfarande finns på många stationer, ligger på 135 kW även om den verkliga effekten bara når upp till cirka 120 kW.