Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Vi kollar in laddlösningarna som Zpark erbjuder.
2 AV 2
Foto: Ikea

Ikea-snabbladdare har börjat installeras

Nu har arbetet med att installera snabbladdare vid Ikea-varuhus inletts. Först ut är Borlänge och nästa år ska möjligheten till snabbladdning – medan möbler inhandlas eller köttbullar inmundigas – finnas över hela landet.

För snart ett år sedan meddelade Ikea att de ska installera 700 nya laddpunkter varav minst 280 snabbladdare vid 20 av företagets svenska varuhus. Nu informeras vi om att arbetet med att förbereda för och installera laddpunkterna har inletts. Först ut är Ikea i Borlänge där 32 laddpunkter snart ska stå färdiga, närmare bestämt någon gång mellan 27 februari och 5 mars (vecka 9). Nästa varuhus på tur att få laddare installerade är det i Bäckebol i norra Göteborg.

Av de 32 laddpunkterna som uppförs vid Ikea i Borlänge blir 16 stycken så kallade supersnabbladdare (DC, likström), det vill säga med effekt på mellan 150 och 300 kW (kilowatt), medan 16 stycken blir normalladdare (långsammare AC-laddning med Typ 2-kontakt). Av sistnämnda sort tillgängliggörs sex stycken för Ikea-kunder och tio stycken för Ikea-anställda.

LÄS OCKSÅ: Allt större brist på laddstolpar i Sverige 

Antalet och fördelningen av normalladdare blir densamma vid samtliga 20 Ikea-varuhus i landet, däremot kan antalet snabbladdare skilja sig mellan varuhusen. Lägst antal är åtta, högst antal, som i Borlänge, är 16 stycken. Installationsarbetet väntas vara klart under 2024.

– Med den här satsningen blir det lättare att besöka Ikea om man har en elbil. Dessutom förstärker vi den svenska laddinfrastrukturen rejält, säger Johan Mårtensson, Fulfilment Sourcing Manager på Ikea Sverige.

Ikea-laddarna uppförs i samarbete med laddoperatören Recharge som står för installation, underhåll och drift.

– Det arbete som Ikea och vi på Recharge nu gör, kommer att ge en rejäl uppgradering av den svenska laddinfrastrukturen. Dessa laddstationer kommer att bli några av de största i Sverige och vi på Recharge är stolta över att vara en del av detta arbete. Vi är måna om att våra laddstationer byggs på platser med mycket trafik där det finns ett bra utbud av tjänster och Ikea är därför en perfekt partner för oss, säger Recharges vd Håkon Vist.

Ikea har som mål att senast 2025 ha utsläppsfria hemleveranser och senast 2030 ha reducerat medarbetarnas och kundernas relativa utsläpp från resor till Ikeas anläggningar med 50 procent.