Indien vill sälja enbart elbilar år 2030
Indien har satt upp som mål att inte sälja några bensin- eller dieseldrivna bilar i landet om drygt tolv år.
I Indien uppskattas antalet motordrivna motorfordon, motorcyklar ej inkluderade, till 70-80 miljoner (kanske ännu fler). Få av dessa fordon är speciellt vänliga mot miljön och skulle Indien plötsligt övergå till renare fordon skulle det verkligen göra skillnad, inte minst då antalet bilar på vägarna ökar med åtskilliga miljoner varje år. En siffra från i höstas säger att närmare 55 000 nya bilar rullar ut på vägarna – varje dag. Och då räknas endast privatköpta personbilar med i den siffran.
Göra skillnad är precis vad den indiska regeringen vill. Anledningen är att, enligt Greenpeace, 2,3 miljoner indier varje år dör i förtid på grund av utsläpp (inte bara från fordon). För ett par år sedan beslutade de att i ett första steg försöka minska landets energiförbrukning genom att få indiska hem att installera energisnåla LED-lampor i stället för konventionella glödlampor. Försöket har miljömässigt slagit väl ut, men det har rapporterats om följdproblem så som att staten nu ”äger” lysdiodsmarknaden genom att erbjuda den indiska befolkningen LED-lampor till väldigt låga priser som andra inte kan konkurrera med.
Ännu ett steg i utvecklingen åt rätt håll ligger betydligt längre fram i tiden. På ett möte med representanter för den indiska industrin i New Dehli nyligen sa landets energiminister, Piyush Goyal, att alla bilar som säljs i Indien från år 2030 ska vara elektriska.
– Tanken är att år 2030 ska inte en endaste bensin- eller dieselbil säljas i landet, sa han på mötet.
Han menar att elbilsindustrin i Indien skulle behöva två eller tre år av statligt stöd för att komma igång på allvar. Därefter förväntas branschen kunna stå på egna ben och förlita sig till efterfrågan i stället för statliga subventioner.
Exakt när första spadtaget för omställningen tas preciserar inte Piyush Goyal, men det bör ligga nära i tiden om ett land med över en 1,3 miljarder människor ska ha en chans att hinna ställa om helt på bara drygt tolv år. Däremot säger han att man tänker börja i områden med många konsumenter, områden där utsläppen är som högst, exempelvis i New Dehli, Indiens mest förorenade stad.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se