Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Vi fick en smygtitt på nya elsuven Fisker Ocean på eCarExpo.
2 AV 2
Foto: Grandier

Ineos nya eldrivna terrängbil tas fram i Österrike

Modellen Grenadier må vara en terrängbil av den gamla skolan men Ineos kommande klättrare blir eldriven och ska utvecklas av Magna i Österrike. 

Terrängbilen Grenadier kan utan överdrift beskrivas som en dinosaur. Bilen må vara ny, produktionen startade i juli 2022, men inspirationskällan är Land Rovers klassiska modell Defender som gick ur produktion 2016 men vars rötter gick att spåra till 1940-talet.

Därmed skulle man kunna tro att tillverkaren Ineos är ena riktiga bakåtsträvare. Fel, de ska även lansera en eldriven bil med terrängegenskaper och nu står det klart att det blir österrikiska Magna som ska ansvara för utvecklandet och eventuellt också för produktionen som beräknas starta 2026. I dag tillverkar man bland annat bilmodeller som Mercedes G-klass, Jaguar I-Pace och Fisker Ocean.

Magnas fabrik i österrikiska Graz. Foto: Magna

Nyheter kommer inte direkt som någon chock då Grenadier gått samma väg även om modellen nu tillverkas i Mercedes gamla Smartfabrik i Hambach. Magna utvecklar även Ineos kommande pickup.

Några tekniska specifikationer för den nya eldrivna terrängbilen finns inte men den kommer att vara mindre än Grenadier som mäter 486, 193 respektive 204 centimeter i längd, bredd och höjd.