Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Cupra UrbanRebel Concept.
Cupra UrbanRebel Concept.
Cupra UrbanRebel Concept.
Cupra UrbanRebel Concept. Foto: Cupra

Inflation hot mot billig elbil

Volkswagens nya billiga elbil kanske kommer att kosta mer än 200 000 kronor.

Volkswagen har lovat att deras nya billiga elbil ska kosta 20 000 euro, lite över 200 000 kronor. Men inflationen kan grusa planerna. Utvecklingschefen för Cupra, Werner Tietz, varnade för detta på en presskonferens i Sitges i Spanien i slutet av maj. 

– Inflation på sju procent per år skulle bli ett problem, sa Werner Tietz.

Enligt officiell statistik för Eurostat förväntas årstakten för inflationen under maj bli omkring 8,1 procent. Under april var den 7,4 procent. Om inflationen håller i sig kommer det att bli svårt att hålla prislöftet.

Elbilarna ska byggas i Spanien, för märkena Volkswagen, Skoda och Cupra. Under förra årets bilmässa i München visades Cupra UrbanRebel, en eldriven konceptbil. Enligt utvecklingschefen på Cupra, Werner Tietz, är konceptbilen mycket lik den produktionsfärdiga modellen. Fortfarande återstår dock mycket utvecklingsarbete, produktion startar först om tre år. Fabriken som ska tillverka batterierna för den lilla elbilen är heller inte klar. Men platsen är bestämd: Sagunto, Spanien.

LÄS OCKSÅ: Så ser Volkswagens billiga elbil ut 

Volkswagen ID. Life Concept. Foto: Volkswagen AG

Tillverkningen av själva bilen kommer att ske i Martorell utanför Barcelona. På fabriken kommer man att bygga den lilla elbilen för alla tre märkena. Någon Seat-version planeras inte. Den lilla elbilen baseras på en avkortad upplaga av Volkswagen-gruppens MEB-plattform. Volkswagen-chefen Ralf Brandstätter har tidigare sagt att målet för Volkswagen är att priset ska ligga mellan 20 000 och 25 000 euro. Skoda-versionen kommer sannolikt bli den billigaste, och Cupras version den dyraste, eftersom den kommer att vara något sportigare utrustad.

Det som gör det låga priset möjligt är den generellt sett lägre kostnadsnivån i Spanien jämfört med Tyskland. Bilen ska för övrigt inte bara byggas i Spanien, även en stor del av utvecklingsarbetet görs i Spanien. Men Werner Tietz underströk att elbils- och batteriprogrammet i Spanien är beroende av PERTE, ett offentligt finansierat investeringsprogram som hjälper Seat och underleverantörer att starta elbilsproduktion och en batterifabrik.