Inga nya modeller från Volvo på ett tag – fokuserar på elektrifiering

Volvo trycker på pausknappen vad gäller lanseringar av nya modeller, i stället ska de fokusera på att elektrifiera befintliga modeller.

För tre och ett halvt år sedan, i augusti 2014, för att vara mer exakt, inledde Volvo en för märket aldrig tidigare skådad modelloffensiv. Den inleddes med nya XC90 som i tur och ordning efterföljdes av S90, V90, nya XC60, XC40 och nu nyligen nya V60. Snart har hela modellprogrammet föryngrats och breddats. Nu är det dags för Volvo att hämta andan inför framtida lanseringar och man gör det genom att flytta fokus mot elektrifieringen av befintliga modeller.

Brittiska Autocar har pratat med Lex Kerssemakers, Volvos chef för marknaderna i Europa, Mellanöstern och Afrika, som avslöjar att några nya modeller inte finns i den nuvarande produktplanen och att exempelvis coupé- eller cabrioletmodeller, som är önskade av många (även av Volvo-chefer) ligger i en eventuell framtid, i så fall efter 2020.

Kerssemakers säger att fokus just nu och de kommande två åren ligger på elektrifiering, något som är nödvändigt för att uppnå målet att en fjärdedel av alla bilar Volvo säljer år 2025 ska vara elektrifierade.

Näst på tur i Volvos elektrifieringsstrategi står XC40 som blir laddhybrid i och med XC40 T5 Twin Engine i höst.

Tro nu inte att världen går miste om nya S60, som vi avslöjade helt utan maskering för några veckor sedan, och nya V40. Dessa båda modeller är varianter av redan presenterade V60 och XC40. Lex Kerssemakers syftar i sitt uttalande på helt nya modeller.

Nya S60 ska börja byggas i Volvos USA-fabrik senare i år och någon gång nästa år dyker nya V40 upp. Kerssemakers bekräftar att nya V40 kommer, så de rykten som uppstått om att V40 har lagts ned på grund av låg lönsamhet har varit felaktiga.