Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Teknikens Världs Jan-Erik Berggren guidar oss runt och i Volvo EX30
2 AV 2
Foto: Volkswagen

Ingen eldriven Beetle aktuell

Folkabussen finns som ny elbil men mer nostalgi är inte att vänta från Volkswagen. Någon ny eldriven Bubbla finns inte med i planeringen, hävdar märkets vd.

På sikt kommer inarbetade modellnamn dyka upp i Volkswagens elektriska utbud. Namn som Golf, GTI och Tiguan är för starka för att slarvas bort, har märkets vd Thomas Schäfer tidigare bekräftat. Men märkets mest ikoniska modellnamn, Beetle (Bubblan eller Baggen på svenska) kommer förmodligen inte gå samma väg, berättar han för brittiska Autocar.

– Jag skulle inte säga det med hundra procents säkerhet, men i dag skulle jag inte överväga det. Det är samma sak som Scirocco: den hade sin tid, sedan kom en nytolkning (2008 red. anm.). Att göra det igen? Jag tror inte det. Du måste investera pengar på bästa möjliga plats, säger Thomas Schäfer.

– Varumärket måste alltid återuppfinna sig själv och ta fram nya saker. Som när Bubblans tid var över och Golf kom in. Du måste ta med nya modeller, men samtidigt optimera befintliga, fortsätter han.

Folkabussen – ny och gammal.Folkabussen – ny och gammal.Folkabussen – ny och gammal.
Folkabussen – ny och gammal. Foto: ingo barenschee / Volkswagen AG

Med tanke på framgångarna med den eldrivna bussen ID. Buzz, en nytolkning av Folkabussen (Typ 2) från 1950-talet, är det lätt att tro att steget till en ”el-Bubbla” inte är så stort men Thomas Schäfer säger att inga fler retromodeller är att vänta från Volkswagen och beskriver nostaglispåret som en ”återvändsgränd”.

– Vi är stolta över vårt arv, det är inget fel med det. Och när du ser tillbaka har vi något att vara stolta över. Men det är inte bara det som definierar oss, säger han vidare.

Om man kallar något Golf, Passat eller Tiguan så måste de ha gener från föregångare, du kan inte kalla något som inte har någon substans, menar han. 

– Det finns exempel inom bilindustrin just nu där man har tagit ett klassiskt namn och sedan lagt det på en bil som inte alls är vad det är. Men jag nämner inga namn, säger Thomas Schäfer i intervjun.

Bubblan kom i ny skepnad 1997.Bubblan kom i ny skepnad 1997.Bubblan kom i ny skepnad 1997.
Bubblan kom i ny skepnad 1997.

I elektrifieringen barndom lät det annorlunda. Den tidigare vd:n Herbert Deiss var inte främmande för en eldriven Bubbla.       

– Om vi vill göra en Beetle, skulle en elektrisk vara mycket bättre än dagens modell. Den skulle ligga närmare vår historia eftersom en sådan skulle kunna bli bakhjulsdriven, sa Deiss till samma brittiska tidning 2017.

Då var fortfarande den sista Bubblan i produktion. Med förbränningsteknik, frontmotor och framhjulsdrift. Ur-Bubblan var, liksom dagens eldrivna bilar i basversion från Volkswagen, bakhjulsdriven.

Så sent som 2020 skyddad man elbilsklingande modellnamn som e-Beetle, e-Kübel, e-Karmann, e-Golf Classic och e-Samba.