Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld

Intresset för solceller och laddboxar ökar

Elinstallatören Jonas Thomsson på Gotland märker av ett ökat intresse för laddboxar och solceller. Men ofta får han hjälpa till med en totallösning som håller över tid. ”De som vill ha solceller tänker inte alltid på att de kan installera en laddbox samtidigt. Det allra bästa är att även komplettera med ett batteri”, säger Jonas Thomsson.

Höga priser på el, bensin och diesel har ökat intresset för laddboxar, elbilar och ­solceller. Men det är inte alltid de kunder som Jonas Thomsson träffar på tänker på en helhetslösning.
– Jag pratade med en kund i går som är intresserad av solpaneler på taket. Han hade inte funderat alls på att installera en laddbox. Men han insåg att det kan vara bra att ha när det kommer vänner eller barn och barnbarn på besök. Att ladda elbilen med el från solceller är den bästa lösningen.
Det nya klimatbidraget som fungerar som ett klassiskt rot-avdrag gör det ekonomiskt fördelaktigt att bygga ett större system för både laddning, lagring och energiproduktion.
– Till skillnad mot rot-avdraget för renovering och nybyggnation så gäller det här bidraget även material. Dessutom går det att söka under flera år så det går bra att komplettera sin anläggning, berättar Jonas Thomsson.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill