Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Investeringsstöd ska ge fler snabbladdare

Naturvårdsverket gör om sitt stöd för utbyggnad av publika snabbladdare. Ska ge ett högre stöd av investeringskostnaden och gynna snabbladdare med högre effekt.

Genom sin satsning Klimatklivet vill Naturvårdsverket bland annat gynna utbyggnaden av de publika laddstationerna i landet. Något som med den ökande elbilsförsäljningen kommit att bli en bristvara. Nu meddelar man att stödet har gjort om och som mest ger man upp till 70 procent stöd av den totala investeringskostnaden, tidigare 50 procent. Något som troligen kommer att gynna dig som elbilsägare är att även kraven på viken typ av egenskaper en laddare ska ha har förändrats.

– Tidigare styrdes stödet primärt mot de laddare som hade lägst investeringskostnad, vilket gynnade snabbladdare med lägre effekter. Ofta 50 kW, säger Isak Öhrlund, handläggare Naturvårdsverket.

Efter ändringarna ställer de krav på att snabbladdare för personbilar ska ha minst 150 kW laddeffekt och minst fyra laddpunkter. Med det säger Isak Öhrlund att man kan styra mot vad kunder i dag efterfrågar och vad de bilar som finns på marknaden klarar av för laddeffekt.

LÄS OCKSÅ: Statliga bidrag till laddstationer används inte 

Investeringsstöden kommer nu även att delas ut genom ett konkurrensutsatt anbudsförfarande som delas in i fyra kategorier. Snabbladdare för lastbilar, snabbladdare för personbilar längs större vägar, snabbladdare för personbilar i tätort och destinationsladdare för personbilar i tätort och slutdestinationer.

Naturvårdsverket kommer sedan att bevilja stöd till de som söker lägst stöd i förhållande till antalet laddpunkter och laddeffekt.