Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Teknikens Värld

Hyundai Ioniq 5 – tre snabba från provkörningen

Jan–Erik Berggren fortsätter sin rundresa i Spanien och nu har han tagit sig till Valencia för att köra den helt nya elbilen Ioniq 5.

Mottagningen är skakig när vi når Berggren då det endast finns 3G på platsen.
Jag hoppas bilen är modernare än mobilnätet där nere, hur känns den?
– Den såg stor ut när jag sett den på bild men i verkligheten är det tvärtom. Trots det är det innerutrymmet som är lite av grejen med Ioniq 5. Jag får plats även i baksätet och framstolarna går att flytta därifrån via knappar. Även mittkonsolen går att flytta med en knapptryckning.

Foto: Teknikens Värld

Men varför kör du en norskregistrerad koreansk bil i Spanien?
– Lanseringen var tänkt att ske i Norge då det är stor elbilsmarknad, men på grund av pandemin blev den flyttad. Jag kör värstingmodellen med fyrhjulsdrift, 225 kW och det stora 72,6 kWh-batteriet och när jag hoppade in visade den en räckvidd på drygt 40 mil. Den har även solpanel på taket som ger lite extra räckvidd.

Ioniq 5 ser ju ut som inget annat från Hyundai, är de på rätt väg?
– Från förarplats är det faktiskt en ganska cool upplevelse med en bred skärm som är Tesla-lik i beteendet. Den ligger fint i kurvor och just nu använder jag det självkörande systemet enligt nivå 2 som fungerar fint. Men nu ska jag få testa snabbladdningen med 800-voltsystem som ska kunna ladda fullt på 18 minuter, mer om det får ni i nästa nummer av tidningen.

Ioniq 5 säljs nu och instegsversionen kostar från 469 900 kronor för instegsmodellen med bakhjulsdrift och 58 kWh-batteri, och upp till 574 900 kronor för den modell som Jan-Erik kör idag.
Allt om nya Ioniq 5 och hur den upplevs från både förarstol och baksäte kan du läsa om i kommande nummer av Teknikens Värld samt här på teknikensvarld.se om du är Premium-prenumerant.