Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Microlino

Isetta-inspirerade Microlino är tillbaka

Efter att produktionen stoppades för några år sedan är den lilla elbilen Micolino nu tillbaka och planerar ny produktionsstart.

Det schweiziska elbilsprojektet Microlino pågörjades redan 2015 och under 2018 presenterade företaget en bil som bär många likheter med klassiska BMW Isetta. Orderböckerna öppnades samtidigt och serieproduktion planerades senare samma år. Så blev det dock inte då italienska Tazzari som skulle tillverka bilen såldes till Artega och produktionen flyttades från Imola till tyska Delbrück-Hagen. I samband med detta uppstådde oenigheter om bilens kvalitet vilket ledde till att Microlino fick återgå till ritbordet.

Foto: Microlino

Men nu är de tillbaka. Efter att ha konstruerat en helt ny ram som ska vara både säkrare och mer vridstyv har Microlino nu tillverkat sin första prototyp av version 2.0. I stället för den tidigare rörramen består den nya konstruktionen av pressat stål och aluminium som utöver att vara en bättre och säkrare konstruktion inte ska ha ökat vikten från föregångaren. Microlino skriver också att ”denna teknik normalt bara används för riktiga bilar”.

Under mars månad planerar de att ha ytterligare prototyper färdiga för testning och under juni förväntas de första förseriebilarna stå klara. I slutet av augusti hoppas de att få EU-godkännande för att sedan sätta igång med produktionen i slutet av september.
Microlino kostar från 12 000 euro, cirka 120 000 kronor, väger 513 kg, har en toppfart på 90 km/h och kommer med två olika batterikapaciteter på 8 eller 14,4 kWh. Som ska klara 125 eller 200 kilometers körning. Motorn levererar 15 hästkrafter och 100 newtonmeter.

https://www.youtube.com/watch?v=xJyIfEV5mm0&ab_channel=Microlino