Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Aehra

Italienska elsuven Aehra presenterad – utan namn

Det dyker upp nya elbilsmärken från hela världen, så även från Italien. Nu har Milano-baserade Aehra premiärvisat sin första modell som utlovar ultralyx, lång räckvidd och extrem prestanda.

Italienska startupmärket Aehra vill skaka om elbilsvärlden genom att bygga elbilar med längre räckvidd, bättre prestanda och mer lyxkänsla än alla andra. Nu har de presenterat sin första bil – en lång och stor suv som inte får något namn eftersom Aehra inte vill ha ”namn som kan begränsa den på olika marknader”. Aehra har bestämt sig för att deras bilar ska konkurrera med de bästa, däribland Porsche och Mercedes.

Aehra har hela tre meter mellan hjulaxlarna och en låg och kort front ska ge lågt luftmotstånd. Ingen har ännu fått titta in i bilen, men Aehra utlovar förstklassiga innerutrymmen. För att komma in i bilen öppnar man någon av de fyra dörrarna som öppnas uppåt och snett utåt.

Aehra är en stor bil, 510 centimeter lång och uppges vara byggd runt en kolfibermonocoque. Batteripaketet har lagringskapacitet för 120 kilowattimmar som ska räcka till 80 mils körning på en laddning. Mellan framhjulen finns en elmotor och bakhjulen drivs av varsin elmotor, total effekt är 805 hästkrafter.

Aehra planerar att bygga 25 000 exemplar per år och de första ska levereras till kunder någon gång under 2025.