Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: JAC

JAC till Sverige – elbil från Kina

Ännu ett kinesiskt bilmärke kommer till Sverige. JAC lanserar en eldriven suv och har samarbete med Volkswagen – och Ryssland.

Kinesiska JAC Motors är till skillnad från nya tillverkare som Nio, Aiways och MG faktiskt ett företag med en ganska lång historia. Företaget grundades 1964 och sysslade främst med tillverkning av kommersiella lastbilar innan de gav sig in i personbilsbranschen med suvar och MPV i början av 2000-talet.
2016 inledde de ett samarbete med Volkswagen för gemensam utveckling av eldrivna bilar i Kina, något som bland annat resulterat i elbilen Sol. Nu kommer JAC till Sverige med en eldriven suv. Svensk importör blir RSA som sedan tidigare säljer bland annat Maxus

1 AV 4
Foto: JAC
2 AV 4
Foto: JAC
3 AV 4
Foto: JAC
4 AV 4
Foto: JAC

Den första modellen i Sverige kommer under första kvartalet 2023 och blir den eldrivna suven vid namn e-JS4. Den placerar sig i mellanklassen och har ett batteri med kapacitet på 66 kWh vilket ska räcka till omkring 43 mils körning. Motorn som driver på framhjulen levererar 193 hästkrafter, 142 kW, och ska klara 0-100 km/h på 9,4 sekunder.
Enligt RSA ska e-JS4 klara trefasladdning men de specificerar inte vilken effekt som bilen ska klara att ta emot.
RSA nämner också att den kommer att få utrustning som panoramaglastak, läderklädsel, Apple Carplay och Android Auto samt 360-graders kamera. Här kommer den ha ett startpris på 529 900 kronor.

JAC har flera stora fabriker i Kina och de står för allt tillverkning av Nios modeller. Vad som inte nämns i pressmeddelandet är att just denna bilmodell JAC e-JS4 faktiskt är samma modell som Ryssland har köpt in för att återstarta produktionen av bilmärket Moskvitch. I Ryssland kommer modellen att säljas som Moskvitch 3.