Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Jaguar / JLR

Jaguar E-Pace uppdateras – nu som laddhybrid

Jaguar uppdaterar minsta suven E-Pace, och trots att det är svårt att se har den fått en del viktiga förändringar undertill.

När det kommer till uppdateringar av sina bilar brukar Jaguar likt Audi gå försiktigt fram med designpennan och så är även fallet med E-Pace. I fronten har grillen fått nytt mönster och strålkastarna en ny ljussignatur med två J-former som DRL-ljus. Liksom strålkastarna har även bakljusen LED-teknik och ser nu ut att vara inspirerade av elbilen I-Pace.
Invändigt sitter en ny infotainmentskärm som mäter 11,4 tum, 48 procent större än tidigare, en ny ratt och en ny lägre växelväljare. Digital instrumentering som mäter 12,3 tum är fortfarande tillval. E-Pace har även fått ärva teknik från Range Rover Evoque och har nu en backspegel som även kan bli en skärm som får sin bild från en kamera monterad i antennen på taket.

Foto: Jaguar / JLR

En av de mer intressanta nyheterna är att E-Pace nu kommer som laddhybrid, P300e. En trecylindrig 1,5-litersmotor som levererar 200 hästkrafter får hjälp av en elmotor med 109 hästkrafter som driver bakaxeln. Den matas av ett batteri med kapacitet på 15 kWh som sitter monterat under golvet vid baksätet och ska räcka till körning på el i upp till 55 kilometer. P300e ska ha en snittförbrukning på 0,2 l/mil och släpper ut 44 gram koldioxid per kilometer.
Utöver denna laddbara drivlina har samtliga bensin- och dieselmotorer utrustats med mildhybridsystem för att sänka förbrukningen. Dieselmotorerna har även uppdaterats och fått annat effektuttag där instegaren levererar 163 hästkrafter och följs av en starkare med 204, de ersätter de tidigare 150, 180 och 240-hästarsdieslarna.
På bensinsidan finns en ny basversion som använder samma 1,5-litermaskin som laddhybriden, den har 160 hästkrafter och kompletteras av de tidigare alternativen med 200, 249 och 300 hästkrafter. Bortsett från de svagaste bensin- och dieselmotorerna är samtliga utrustade med fyrhjulsdrift som standard och det finns som tillval till 163-hästarsdieseln.

Foto: Jaguar / JLR

Jaguar har också sett över fjädringen fram som fått nya fästen och E-Pace ska nu ha en mer bekväm gång. Även motorfästen har bytts ut för en bättre gasrespons. Dessa förändringar ska även hjälpa till att minska vibrationer och sänka ljudnivån i kupén.
Den enda motorn utan automatlåda är den svagaste dieseln om du väljer att köpa den utan mildhybridsystem och fyrhjulsdrift, då får du en sexväxlad manuell låda.
Exakt svenskt pris är inte satt ännu men prishöjningen förväntas bli omkring 15 000 kronor över utgående modell som startar på 436 900 kronor.