Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Jaguar E-Type Zero – så ska en elbil se ut

Elbilar är oftast inte speciellt vackra, men i detta fall handlar det om en oerhört vacker elbil. Kanske till och med världens vackraste elbil. Här är Jaguar E-Type Zero.

Jaguar går hårt in i ”elbranschen” genom att säga att alla nya Jaguar-bilar från och med 2020 ska vara elektrifierade på ett eller annat vis. De har redan visat elbilen I-Pace som koncept där den färdiga bilen sätts i produktion nästa år. Men Jaguar blickar längre fram än så – och samtidigt bak i tiden. De tillämpar någon form av ”split vision”. Med konceptbilen Future-Type tittar märket drygt 30 år fram i tiden och med bilen vi ser här tittar de tillbaka på sin fantastiska historia för att tillämpa det nya tänket på det gamla.

Jaguar har nämligen, med hjälp av avdelningen Jaguar Land Rover Classic, förvandlat något av det absolut mest vackra i bilvärlden genom tiderna till att vara ”framtidssäkrad” – Jaguar E-Type har blivit elbil. Jaguar E-Type Zero, som bilen heter, kan därför anses vara en av de absolut vackraste elbilarna, förmodligen till och med den vackraste. Enzo Ferrari hade haft E-Type Zero i topp, den saken är säker.

Jaguar Land Rover Classic har renoverat en E-Type Roadster Series 1.5 av årgång 1968 och samtidigt passade man på att konvertera den. Den gamla XK-motorn, 4,2-literssexan på 269 hästkrafter med dubbla SU-förgasare och med tillhörande fyrväxlad manuell låda, förpassades till arkivet. På dess plats i motorrummet placerades i stället ett litiumjonbatteri med samma dimensioner som den gamla sexan, och strax bakom batteriet positionerade man elmotorn som levererar 300 hästkrafter (220 kW).

Vikten och storleken på det nya drivlinepaketet är väldigt likt det gamla och bilen har därför kunnat lämnas kvar i stort sett original vad gäller hjulupphängning, fjädring, bromsar och dylikt. Jaguar hävdar att bilen uppför sig precis som originalbilen då vikten nästan är oförändrad (46 kilo mindre) samtidigt som viktfördelningen är identisk med hur den var när bilen byggdes 1968.

Vad som skiljer sig från originalbilen är E-Type Zeros prestanda. 0-100 km/h går på 5,5 sekunder, mer än sekunden snabbare än vad 4,2-literssexan klarade av när den satte fart på E-Type i slutet av 1960-talet.

När batteriet, som har en lagringskapacitet på 40 kWh, är fullt ska Jaguar E-Type Zero klara 27 mils körning innan det är dags att uppsöka en laddstation. Enligt Jaguar är det en verklig räckviddssiffra de uppger, inte ett av NEDC fabulerat nummer. Laddluckan hittas på vänster bakskräm, som på vilken annan elbil som helst.

Vissa detaljer i E-Type Zero har moderniserats. Exempelvis har strålkastarna, för energiförbrukningens skull, uppdaterats till LED-doningar och instrumenteringen har rensats upp på knappar samt digitaliserats. Det moderna mätarhuset bjuder dock fortfarande på en klassisk detalj. Hastighetsmätaren går till 160 mph, precis som på Series 1.5 från 1968. Varvräknaren, som på denna bil är någon form av kraftmätare/gimmick, är graderad till 12 000 r/min, betydligt mer än de 6 000 r/min (med rödmarkering vid 5 000 r/min (5 500 r/min för USA-sålda bilar)) som originalbilen hade.Utsläppsfria Jaguar E-Type Zero visas inte på bilsalongen i Frankfurt, som man skulle kunna tro, utan på Jaguar Land Rover Tech Fest vid Central Saint Martins, University of the Arts, i London nu i helgen.

https://youtu.be/idIzxrQAzVE