Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Jaguar Future-Type – britternas framtidsvision

Tidigare i veckan visade Jaguar sin vision om framtidens ratt, nu visas hela bilen och med det även märkets vision för 2040 och framåt. Men redan 2020 ska alla bilar från koncernen vara elektrifierade.

Här är Future-Type – eldriven och självkörande men erbjuder dig även att ta över körningen när du så vill. Den har har en sittplatslayout av typen 2+1 där passagerarna sitter mittemot varandra för en mer social upplevelse.

Future-Type kommunicerar med andra fordon på vägen för att trafiken ska flyta och göra resan säkrare. Bilens smala format gör att den tar mindre plats när det är dags att parkera.

Mest uppseendeväckande är ändå Jaguars vision om att du i framtiden inte kommer att äga bilen utan bara själva ratten, som kan manövrera den typen av fordon du för tillfället behöver.

Ratten är så central i visionen att den till och med har fått ett namn: Sayer, efter Malcolm Sayer som jobbade för företaget 1961 till 1970. Han var mannen bakom modellen E-Type som sedan länge är inskriven i historieböckerna. Det återstår att se om även ratten med hans namn kommer att hitta dit.

Möte klockan åtta på morgonen på annan ort? Låt Sayer räkna ut när du ska gå upp, vilken bil som ska beställas och om det finns en vägsnutt som du kanske vill köra i stället för att låta bilen gör det själv. Sayer är kopplat till ett avancerat HMI-system (Human-Machine Interface) som låter dig hålla kontakt med nära och kära och världen i stort när du är på väg.

Future-Type är ett fordon som vi inte kommer att få se på vägen. Den är främst en fingervisning om hur Jaguar ser på framtiden. Där är bilägandet delat, autonom körning möjlig, bilen uppkopplad och drivningen elektrisk. En uppfattning som de inte direkt är ensamma om. I samband med presentationen av Future-Type under mässan Tech Fest i London var man dock mer konkret och meddelade att Jaguar/Land Rover planerar att elektrifiera alla sina bilar 2020. Ett mål som även Volvo har satt men redan till 2019.

På en av bilderna (se galleriet nedan) ser vi Future-Type står bredvid I-Pace Concept

 och E-Type Zero, den sist nämnda är en prototyp där en 295 hästkrafter stark elmotor har monterats i en 1968 års E-type. Kanske är inte framtiden är så dum trots allt.

https://youtu.be/mTLQeVVrklU