Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Jaguar Land Rover på Twitter

Jaguar I-Pace nu som taxibil i Tyskland

Nu kan du åka beige I-Pace i Tyskland. Jaguars elbil ska hjälpa till att minska luftföroreningarna i München.

Mercedes dominerar taxibilsmarknaden i Tyskland och står för 60 procent av landets taxibilar. Framför allt E-klassen är populär. Men dessa är inte elbilar – Mercedes första elbil EQC ska avtäckas i september (troligtvis i Stockholm).

Vill man ha el får man istället vända sig åt ett annat håll. Münchens största taxibolag beställde nyligen hem tio stycken Jaguar I-Pace. Tanken med I-Pace-flottan är att bilarna ska hjälpa till att minska luftföroreningarna i München.

München är en av de tyska städer som har högst halter luftföroreningar från dieselbilar, och stadens politiker har tidigare diskuterat ett eventuellt dieselförbud.

Kommunen är därför med och sponsrar de nya taxibilarna: taxikunderna får 20 cents rabatt per kilometer om de väljer en I-Pace-bil.

https://twitter.com/JLR_News/status/1022163729155350528

Jaguar I-Pace hade premiär i början av mars och drivs som bekant av två elmotorer på totalt 400 hästkrafter. Batteriet på 90 kWh ska klara 48 mil på en laddning enligt WLTP-cykeln.

Nyligen presenterade även Waymo, Googles division för autonoma fordon, att man beställt 20 000 Jaguar I-Pace till sin autonoma bilflotta i USA. Waymos mål är att kunna erbjuda en kommersiell taxitjänst med självkörande bilar innan året är slut.

I juni var vår reporter Erik Wedberg iväg och körde I-Pace i Portugal. Den provkörningen kan du läsa här.