Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Fem snabba aktuella punkter från bilvärlden
2 AV 2
Foto: Patrik Lindgren

Jaguar I-Pace riskerar att börja brinna – återkallas i USA

Överhettande batteri med tillhörande brandrisk är anledningen till att 6 367 Jaguar I-Pace nu återkallas i USA.

Jaguar återkallar alla I-Pace-bilar tillverkade från dag 1 till i dag på den amerikanska marknaden. Vilket innebär bilar tillverkade så tidigt som från 5 juni 2018 och totalt 6 367 stycken. 

Anledningen till återkallelsen är att batteripaketet kan överhetta, börja ryka och i värsta fall börja brinna. Hittills har åtta batteribränder rapporterats in till Jaguar Land Rover (JLR) från den amerikanska marknaden, men inga olyckor eller personskador har rapporterats i sammanhanget.

Så här ser I-Pace ut efter den uppdatering som presenterades tidigare i år.Så här ser I-Pace ut efter den uppdatering som presenterades tidigare i år.Så här ser I-Pace ut efter den uppdatering som presenterades tidigare i år.
Så här ser I-Pace ut efter den uppdatering som presenterades tidigare i år. Foto: Jaguar

Den första batteribranden inträffade 20 juni 2019 och den senaste, enligt sammanställning från amerikanska National Highway Traffic Safety Administration NHTSA, 3 maj 2023. Sedan februari 2022 har JLR utrett ärendet vidare och lösningen för de flesta bilar innebär en mjukvaru-uppdatering av den så kallade Battery Energy Contol Module (BECM). I vad som beskrivs som undantagsfall kan även hårdvaran i form av batteripaket komma att bytas, vilket är ett stort ingrepp. Innan uppdateringarna är utförda uppmanas ägare att inte parkera sina bilar nära byggnader samt att ladda utomhus.

Jaguar I-Pace har batteripaket från sydkoreanska LG Energy Solutions. Enligt AP News har även General Motors, Hyundai, Mercedes-Benz, Stellantisgruppen samt Volkswagen sedan februari 2020 genomfört liknande återkallelser och den gemensamma punkten är batteripaket från just LG Energy Solutions.

LÄS MER: Jaguar I-Pace får lätt uppdatering