Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Jaguar I-Pace ska sluta tillverkas senast 2025.Jaguar I-Pace ska sluta tillverkas senast 2025.Jaguar I-Pace ska sluta tillverkas senast 2025.
1 AV 2
Jaguar I-Pace ska sluta tillverkas senast 2025.
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle
2 AV 2
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Jaguar I-Pace slutar tillverkas

Elbilen Jaguar I-Pace var tidigt ute på marknaden, vi på Teknikens Värld körde den redan 2018, men nu ska den sluta tillverkas och läggs troligtvis ner redan innan 2025.

Precis som alla andra biltillverkare ska Jaguar bli ett helelektriskt märke i framtiden. Och i företagets nya satsning finns inte utrymme för gamla modeller. I-Pace säljs idag huvudsakligen i Storbritannien och på det europeiska fastlandet som ett sätt att nå företagets utsläppsmål. Och det är små volymer. I Sverige till exempel såldes Jaguar I-Pace bara i 19 exemplar under hela 2022. 

Enligt JLR:s (Jaguar Land Rover) vd Adrian Mardell ska 2025 bli året då man storsatsar på en rad nya modeller. Den första ska presenteras redan 2024 och kommer att bygga på företagets nya JEA-plattform som enligt Mardell ska möjliggöra mer vågade designer. Även en helt elektrisk Range Rover ligger i pipeline, den kommer troligtvis att byggas på nuvarande MLA-plattformen. 

Samtidigt som framtidsplanerna tar form prioriterar man, i efterdyningarna av den globala komponentbristen, att få ut så många av sina mer lönsamma modeller som möjligt, såsom Range Rover, Range Rover Sport och Land Rover Defender