Jeep Compass facelift officiell
Jeep kallar uppdaterade Compass för en helt ny modell som är född till att överraska. En och annan överraskning kan den säkert bjuda på, men helt ny, det är den inte.
Dagens Jeep Compass presenterades hösten 2016 och rullade ut på vägarna under 2017. Denna andra generation är alltså i runda slängar fyra år gammal och nu är det dags för en uppfräschning för att hänga med i ytterligare några år.
Jeep, som numera ingår i nybildade jättekoncernen Stellantis, har valt att gå ganska försiktigt framåt vad gäller utseendet. Fronten är något omarbetad, mest märks de nya strålkastarna som har fått sällskap av ett lätt justerat stötfångarparti med fler öppningar.
Resten av bilens utsida ser mer eller mindre ut som tidigare. Bakljusen har fått nytt innehåll som ger annorlunda ljussignatur.
Interiören har genomgått en kraftig förvandling, så pass att man inte känner igen sig från modellen innan uppdateringen. Instrumentbräda, mittkonsol och dörrsidor är helt nydesignade. På förstnämnda sticker två detaljer ut – nya mätarhuset med sin digitala display på 10,25 samt infotainmentskärmen på antingen 8,4 eller 10,1 tum beroende på utrustningsnivå. Senaste versionen av tidigare FCA-koncernens infotainmentsystem Uconnect är laddat i bilen, det vill säga version 5 som har fler uppkopplingsmöjligheter och -tjänster än tidigare versioner, trådlös integration med Apple CarPlay och Android Auto, 3D-navigation med TomTom, röststyrning och mycket annat. Det ska tilläggas att Compass redan tidigare hade Uconnect 5.
Omgjorda interiören sägs också ha skapat ytterligare 4,4 liter förvaringsutrymme i kupén.
En av de största nyheterna hos uppdaterade Compass är de nya förarassisterande systemen som gör modellen semiautonom (delvis självkörande) enligt nivå 2 (den nivå som de flesta bilar ligger på i dag).
Compass av årgång 2022 och senare kan på egen hand hålla sig till trafiktempot och inom rätt fil på lands- och motorväg. Autobroms finns förstås och tekniken detekterar inte enbart andra motorfordon utan även cyklister och fotgängare.
Bland övriga förarassisterande system hittar vi bland annat trötthetsvarnare, hastighetsassistent och vägskyltsläsare.
Motoralternativen till uppdaterade Compass är flera. För den bensinintresserade finns en 1,3-litersmaskin som kan fås med antingen 130 eller 150 hästkrafter samt med manuell sexväxlad låda alternativt dubbelkopplingslåda. Framhjulsdrift är det som gäller för bensinarna, liksom hos dieselalternativet som är en 1,6-litersspis på 130 hästkrafter som hanteras via en sexväxlad manuell låda. Räkna inte med att se dieselversionen i Sverige.
Mest intressanta drivlinealternativ kanske laddhybriden är, en modellversion som vi körde i höstas. Compass 4xe, som laddhybriden heter, finns i två utföranden – med antingen 190 eller 240 hästkrafter. I dessa versioner är det sexstegad automatlåda som gäller, och fyrhjulsdrift då elmotorn driver bakre hjulparet.
När uppdaterade Compass kommer ut på marknaden återstår att se, även prisuppgifterna är okända i dagsläget. Utgående version av Compass kostar i dag från 303 900 kronor medan laddhybriden börjar på 449 900 kronor.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se