Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Jakob Ebrey-JEP

Jeep ska bli grönaste suv-märket

Nu testas laddhybrider i Sverige och snart kommer elbilarna. Jeep siktar på att bli ledande när det gäller gröna suvar. 

FCA-koncernen, dit Jeep tillhör, har inte direkt legat i framkant när det gäller elektrifiering. Nu ska emellertid Jeep bli det grönaste suvmärket, hävdar märkets vd Christian Meunier i en intervju med Autocar.

– Det har skett en liten utveckling varje år men nu kommer den riktiga revolutionen, menar han vidare.

I norra Sverige testas just nu märkets laddhybridteknik som visats upp under bilsalonger tidigare. Modellerna Renegade, Compass och Wrangler blir först ut som laddhybrider med en räckvidd upp till fem mil på el. Bilarna har märkets nya fyrhjulsdriftssystem vid namn 4xe som kombinerar el- och förbränningsmotorer.

Foto: FCA

Även helt eldrivna modeller är att vänta men om man uppfyller planen från 2018, att ha fyra modeller klara till 2022, återstår att se. Under de närmaste åren kommer dock flera elbilar att lanseras och marknaden för dessa i hemlandet USA kommer att växa snabbare än man tror, hävdar Christian Meunier.

– Det finns två vägar att gå: Streta emot och gör det minsta möjliga eller omfamna tekniken och gå fullt framåt. Jeep väljer det sist nämnda för vi har möjligheten att göra riktigt spännande produkter, säger vdn.

Foto: FCA

Elektrifieringen kommer att tillför fina prestanda till bilarna, menar Christian Meunier och ser framför sig en Wrangler Rubicon som mäktar med 0-60 mph (96 km/h) på sex sekunder. Wrangler är annars en modell som kanske inte främst förknippas med fart och köregenskaper, modellen gjorde exemplevis bort sig i vår konbana hösten 2019.