Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Karma Revero GT officiell med kraft från Bayern

Karma Automotive presenterar nu uppdaterade versionen av Revero. Nytt är tilläggsbeteckningen GT, bra mycket mer effekt, lägre vikt, snabbare accelerationer, längre räckvidd på el och – förstås – till viss del justerat utseende.

Kommer du ihåg Fisker Karma? Laddhybriden med den minst sagt märkliga fronten som ritades av dansken Henrik Fisker som även grundade företaget Fisker Automotive. Företaget hamnade i ett ekonomiskt nödläge som till sist ledde till konkurs. Länge var det ovisst om vad som skulle hända med kvarlevorna efter Fisker Automotive, men i sista stund kom kinesiska Wanxiang och köpte vad som fanns kvar för en knapp miljard kronor. Kineserna bildade bolaget Karma Automotive och i och med att de vid affären kom över flertalet rättigheter beslutade de sig för att fortsätta bygga modellen Fisker Karma. Hösten 2016 presenterades Karma Revero som i princip såg likadan ut som Fisker Karma men med förbättrad teknik under skalet. Batteriet hade vuxit till 21,4 kWh och ombordladdaren har fördubblat sin kapacitet. Bensinmotor på 264 hästkrafter var fortfarande en GM-maskin men hybridlösningen som kompletterade förbränningsmotorn var uppdaterad till BMW-grejer.

Nu, knappt tre år senare, är tiden för en uppdatering av Revero kommen. På bilsalongen i Shanghai visar Karma Automotive upp Revero GT. Den fyrcylindriga GM-motorn har fått flytta på sig till förmån för BMW:s trecylindriga och turbomatade bensinmotor på 231 hästkrafter som sedan fem år används i laddhybriden i8 (och i flera andra BMW- och Mini-modeller men då med andra effektuttag). Bensinmotorn arbetar tillsammans med två elmotorer som tillåter ett totalt effektuttag på 542 hästkrafter, betydligt mer än de 409 hästkrafter som icke-uppdaterade Revero presterade.

Mer effekt, tillsammans med lägre vikt (Revero GT är 162 kilo lättare än Revero), gör gott för prestandan. 0-97 km/h (0-60 mph) går på 4,5 sekunder, nio tiondelar snabbare än tidigare. Toppfarten är precis som tidigare begränsad till 201 km/h (125 mph).

Litiumjonbatteripaketets kapacitet har ökat från 21,4 till 28 kWh vilket har lett till längre räckvidd vid körning på enbart el – åtta har blivit 9,8 mil. Även räckvidden på bensin har ökat, från 40 till 45 mil. Totalt handlar det om 54,8 mils räckvidd, nästan sju mil längre än vad Revero nådde innan uppdateringen.

Utseendet måste vi också kommentera. Hela fronten är omgjord med ny huv, nya strålkastare och inte minst en ”grill” som påminner en del om hur Tesla Model S såg ut innan den uppdaterades för några år sedan. Bakre stötfångaren har stöpts om och borta är därmed kantigheten. Bakljusen har samma grundform som tidigare men innehåller nya, modernare LED-slingor.

Interiören är till stora delar oförändrad men mittkonsolen har moderniserats en aning, ventilationsgallren har ersatts med nya doningar och den märkliga ratten har bytts ut mot en av mer traditionellt snitt.

Försäljningen av Karma Revero GT är tänkt att starta inom kort och de första leveranserna är beräknade till fjärde kvartalet 2019. Målet är att bygga mellan 12 000 och 13 000 bilar om året i fabriken i Kalifornien, det vill säga inte i Fisker Automotives gamla fabrik som låg några hundra mil österut.

I ett senare skede är tanken att företaget ska släppa en lite hetare variant kallad Revero GTS som kapar 0-100-tiden med en sekund.