Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Karma Revero i snabbare GTS-utförande

Ni kanske minns laddhybriden Fisker Karma? Bilen som designades av danske Henrik Fisker runt en laddhybriddrivlina från General Motors. Företaget fick ekonomiska problem men räddades undan konkurs. Nu presenterar en av överlevarna – Karma Automotive – en ny bilmodell: Karma Revero GTS.

Det är på bilsalongen i Los Angeles, som stänger efter helgen, som Karma rullar fram en Revero GTS, en sportigare version av den Revero GT som visades i våras. Det är naturligt att Karma väljer Los Angeles för sin visning då det var i Kalifornien som gamla Fisker Karma hade störst framgång, bland annat med skådespelaren Leonoardi di Caprio som ambassadör.

Karma-bilarna byggs för hand i Karma Innovation and Customization Center i södra Kalifornien. Karmas vd Dr Lance Zhou höll själv i visningen av bilen på bilsalongen. GTS ska klara en acceleration 0–100 km/h på mindre än 3,9 sekunder. Toppfarten är begränsad till knappt 210 km/h. GTS innehåller en hel del nya kolfiberdetaljer och på insidan har Karma ett ljudsystem med Soloscape-teknik.

Vid visningen i Los Angeles pekade Karma speciellt på att Revero GTS kvalar in som en bil som kan användas i de filer som i vissa stater endast tillåter bilar med mer än en passagerare. Bilen kan uppdateras över internet och har samma drivlina som föregångaren Karma GT, det vill säga en drivlina med dubbla elmotorer som arbetar tillsammans med en trecylindrig turbomotor som generator när batteriet är urladdat. Tre cylindrar? Ja, den gamla fyrcylindriga GM-motorn har bytts ut mot en trecylindrig motor från BMW. Räckvidden på el är nästan 13 mil och totalt cirka 58 mil. Batteriet är ett nickel-magnesium-kobolt på 28 kWh. Föraren kan välja tre olika körlägen via en knapp på ratten.

Karma har på egen hand utvecklat en omvandlare från batteriets likström till den växelström som elmotorerna vill ha. Det är också växelström som genereras från energiåtervinningen vid inbromsningar som då omvandlas till likström till batteriet. Revero har också en ny typ av bromsok som förlänger räckvidden, ny fjädring och en mer precist styrservo än tidigare.

Revero GT och GTS har ett launch control-system där bensinmotorn varvas till 4 000 r/min för att ge maximal energi via generatorn. Precis som i Fisker Karma används gamla träd till en del av inredningen. För Revero GTS gäller träd från King Gillette Ranch i Santa Monica-bergen. Skinnklädseln kommer från Bridge of Weir-gården i Skottland.

Nya Karma GT och GTS ska börja byggas under 2020 och 2021 ska Karma presentera en helt ny bilplattform. Karma hoppas på leverans redan under det första kvartalet nästa år. Priset i USA är 149 950 dollar, närmare 1,5 miljoner kronor.