Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Kia Motors

Kia Ceed facelift officiell

Redan i går fick vi ett första smakprov på uppdaterade Kia Ceed, men nu är det fullt ös som gäller. Här är alla förändringar hos Sveriges näst mest populära bilmodell.

En stor svensk angelägenhet är Kia Ceed, modellen är nämligen Sveriges fjärde mest registrerade bilmodell i år – endast överträffad av tre Volvo-modeller. Ännu större betydelse har modellen om alla företagsleasingar sållas bort och vi enbart tittar på vilka bilar privatpersoner väljer (oavsett om det rör sig om privatleasing eller köp med egna eller lånade pengar). Då är Kia Ceed i själva verket tvåa på svenska topplistan, endast slagen av Kia Niro. Bortsett från Volvo XC40 (trea på listan) är övriga Volvo-modeller långt bakom Kia-modellerna i registreringsstatistiken för ”fysiska personer”.

Men nu handlar denna artikel inte om Ceeds svenska försäljningsframgångar, däremot om att nuvarande, tredje generation genomgår en uppdatering. För ett dygn sedan fick vi se en första bild på uppdaterade Ceed (halvkombin), Ceed SW Plug-In Hybrid (kombi och laddhybrid) samt ProCeed (slankare kombimodell).
Vad vi då såg var att dagens Ceed efter ungefär tre år på marknaden får ett barbetat yttre där framför allt den så kallade tigernos-grillen har omarbetats. Den avsmalnande sektionen i mitten på grillen har försvunnit och nya krominlägg har tillkommit tillsammans med nytt mönster på ”nätet”. Laddhybridversionens grill är täckt, ungefär som tidigare.

1 AV 2
Foto: Kia Motors
2 AV 2
Foto: Kia Motors

Strålkastarna har kvar sin grundform men innanmätet är nytt, bland annat har DRL-ljusen gått från ”fyra punkter” (inte helt olikt Porsches motsvarande) till tre pilar i respektive strålkastare. Dimljusen i spoilerpartiet har försvunnit. På tal om denna del av bilen, även här har Kias designers möblerat om lite för att ge hela stötfångaren ett nytt utseende.

Bak på bilen är det inte mycket som är nytt, men krominläggen som tydliggör ytan runt och mellan ”avgasrören” har fått ny dragning.
En tydligare förändring är Kia-emblemet. Det ovala är numera ett minne blott och Kias nya logotyp pryder både baklucka och front på uppdaterade Ceed.

Nya fälgar och fyra nya karossfärger tillhör också nyheterna. Av sistnämnda typ finns följande färgbeteckningar att minnas; Machined Bronze, Lemon Splash, Yucca Steel Gray och Experience Green.

Interiört går man inte vilse om man känner Ceed sedan tidigare, förändringarna är med andra ord inte gigantiska, eller ens stora. Förarmiljön domineras, precis som tidigare, av en 12,3 tum stor skärm som visar all ”förarviktig” information och som kompletteras av ytterligare information på infotainmentskärmen som mäter 10,25 tum.
En del detaljer har uppdaterats för bättre finish, bland annat knappar och inte minst sargen runt växelspak/växelväljare.

Foto: Kia Motors

I och med uppdateringen kan ägarna av Ceed fjärransluta till sina bilar via Kia Connect-appen och hantera ett antal funktion. Mjukvaruuppdateringen har även lett till att Ceed kan OTA-uppdateras, det vill säga uppdateras trådlöst, en ny funktion behöver således inte innebära ett besök på verkstad.

Även säkerhetssystemen har uppdaterats, exempelvis har den traditionella och ”passiva”  döda vinkel-varnaren ersatts med en mer aktiv variant som först varnar, men om ingen korrigering sker, och risk för kollision föreligger, går systemet aktivt in och styr fordonet.

Motormässigt behåller Kia Ceed dagens maskiner, det vill säga 1,0-liters och 1,5-liters bensinmotorer (1,5:an ersatte i våras 1,4-litersmotorn som funnits sedan 2018) samt laddhybriden där en 1,6-liters bensinmotor samverkar med en elmotor. Dieselmotorn på 1,6 liter erbjuds inte till de svenska Kia-kunderna.

Uppdaterade Kia Ceed börjar tillverkas i märkets slovakiska fabrik i augusti. Själva marknadsintroduktionen är planerad till hösten. Vad de olika Ceed-versionerna kommer att kosta efter uppdateringen återstår att se. I dag kostar Ceed (halvkombin) från 221 000 kronor, Ceed Sportswagon (kombin) 229 400 kronor, Ceed Sportswagon Plug-In Hybrid (laddhybriden) från 341 900 kronor och ProCeed från 311 900 kronor. Ingen hänsyn har tagits till eventuella kampanjpriser och klimatbonusar.

Kia XCeed, crossover-varianten av Ceed, räknar vi med att den uppdateras inom ungefär ett år. Modellen rullade ut på vägarna för bara ett och ett halvt år sedan.