Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Kia

Kia EV5 Concept officiell – efterträdare till Sportage?

Kia har överraskande visat den nya konceptbilen EV5. Med 100 procent eldrift och design från större syskonet EV9 kan den bli en efterträdare till Sportage. Men kommer den till Europa?

Bara en vecka efter lanseringen av stora, eldrivna suven EV9 kommer nu EV5 – en lite mindre men lika eldriven suv från Kia. Bilen vi ser på bilderna är dock bara en konceptbil ämnad för den kinesiska marknaden. Kia meddelar att en produktionsfärdig version av EV5 kommer att visas i december, men även den ska vara riktad mot Kina och hur det blir med Europa vill de inte säga. ”Framtida planer för andra marknader presenteras senare”, är allt Kia har att säga.

Det finns ingen teknisk information om EV5, men det är troligt att den liksom EV9 byggs på E-GMP-plattformen och att den storleksmässigt blir jämförbar med Sportage och därmed blir en konkurrent till bland andra Nissan Ariya, Toyota bZ4X och Volkswagen ID.4.

Designmässigt är EV5 nästan en kopia på EV9. De skarpa karossvecken och den högresta fronten är lika tydliga här som på den större suven. EV5 har inte en tredje sätesrad, men väl de snurrbara fåtöljerna på andra raden. I bagageutrymmet finns något som ser ut som en uppfällbar, bakåtvänd soffa och ett bord där man ska sitta och fika och titta på utsikten.