Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Kia EV9
Kia EV9
Kia EV9
Kia EV9 Foto: Kia

Kia EV9 inne i slutet på sin testfas

Kias flaggskeppsmodell EV9 är inne i slutfasen av de rigorösa fordonstester som alla nya bilar utsätts för innan lansering. Lansering kommer ske under första kvartalet nästa år, 2023.

Vi har vetat sedan tidigare att Kia EV6 ska få ett storasyskon i form av Kia EV9, nu börjar det närma sig då världslansering står på schemat under första kvartalet 2023. Kia EV9 genomgår just nu de sista viktiga testerna där den utsätts för hårda förhållanden i olika miljöer. Det innefattar bland annat körning i tuff terräng där fyrhjulsdriften får bekänna färg, den har även körts i djupt vatten och mycket mer.

Enligt bilderna nedan så kan vi konstatera att den är lite mer avklädd än när våra spionfotografer lyckades fånga den på Nürburgring. Vi kan se lite mer av bilen nu och det går rätt bra att anta hur slutprodukten kommer se ut under all maskering. Formerna är något mjukare än konceptet även om de är väldigt lika i stora drag. Vi får inte se någon bild bakifrån, om Kia har ett ess gömt i skjortärmen som de inte vill avslöja än framgår inte.

Kia EV9
Kia EV9
Kia EV9
Kia EV9
Kia EV9
Kia EV9
Kia EV9
Kia EV9
Kia EV9
1 AV 3
Kia EV9
Foto: Kia
2 AV 3
Kia EV9
Foto: Kia
3 AV 3
Kia EV9
Foto: Kia

Vad vi vet sen tidigare är att den kommer bygga på samma plattform, E-GMP, och teknik som syskonet Kia EV6 och kusinen Hyundai Ioniq 5 med ett spänningssystem på 800 volt. EV9 är en stor bil, till och med större än Kia Sorento. Kia EV9 ger sig i kast med bilar i storleksklassen Volvo XC90 och liknande.

LÄS MER: Kia EV9 kommer till Europa 2023