Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Kia

Kia EV9 kommer till Europa 2023

Mot slutet av förra året visade Kia upp Concept EV9, en stor och elektrisk suv. Nu står det klart att produktionsversionen ska börja säljas i Europa under nästa år.

Kia Concept EV9 som presenterades på bilsalongen i Los Angeles i november i fjol bjöd på en hel del iögonfallande detaljer, exempelvis kamerabaserade ytterbackspeglar, extremt tunt golv och infällbara takrails. Dessa ska vi kanske inte räkna med när EV9 i produktionsutförande börjar säljas i Europa under 2023, men i övrigt kan vi föreställa oss stora delar av konceptbilens former och inslag även i verkligheten. Enligt Kias europeiska designchef Gregory Guillaume var nämligen konceptbilen en nära förhandstitt på vad som komma skall.

Exakta specifikationer för Kia EV9 får vi vänta på, men klart är att modellen baseras på samma plattform som Kia EV6 och Hyundai Ioniq 5 med samma spänningssystem på 800 volt. Dubbla elmotorer och fyrhjulsdrift är melodin även om en modellversion med elmotor med drivning på en hjulaxel skulle kunna bli aktuell.

1 AV 4
Foto: Kia
2 AV 4
Foto: Kia
3 AV 4
Foto: Kia
4 AV 4
Foto: Kia

EV9 blir dessutom första Kia-modell att utrustas med nyligen annonserade Automode som inkluderar mer avancerad självkörande teknik än vad som i dag erbjuds i märkets bilar.
Trådlösa fjärruppdateringar (OTA) är en självklarhet, som hos många andra nya bilar, men funktioner vid behov/efterfrågan (FoD) är en nyhet. EV9-ägaren kanske behöver extra kraft för en kort period, en funktion som då kan kan beställas.

Kia EV9 väntas bli nästintill identisk konceptbilens sett till storlek. Det betyder i så fall 493 centimeter på längden, 205,5 centimeter på bredden, 179 centimeter på höjden och ett axelavstånd på 310 centimeter. Det betyder att EV9 blir runt tolv centimeter längre än Sorento som i dag är märkets största suv i Europa. Storleksmässigt ger den sig på suvar i Volvo XC90-klass.