Kia Niro EV är Årets familjebil 2018

Kias sprillans nya elbil Niro EV har redan plockat en fjäder att sätta i sin hatt. Modellen har blivit utsedd till Årets familjebil i Sverige 2018.

Modellen heter numera Kia e-Niro och har en reviderar, officiell räckvidd på 45,5 mil. Läs mer om namnbytet och räckviddsjusteringen här.

Nu har elva svenska motorjournalister fått säga sitt i Motorförarens (Motorförarnas Helnykterhetsförbunds tidning) årliga utmärkelse Årets familjebil. När alla svar och röster har analyserats och summerats står det klart att Årets familjebil 2018 är Kia Niro EV, det vill säga den helelektriska varianten av populära Niro som sedan tidigare finns i hybrid- och laddhybridutförande.

Juryns motivering lyder som följer: ”Elbilen är på stark frammarsch och dess räckvidd blir allt längre. Kia Niro EV visar att en elbil kan fungera i vardagen för en stor andel bilägare som i dag vill göra ett aktivt miljöval till en rimlig kostnad. Juryn poängterar särskilt bilens storlek, räckvidd och inbyggda säkerhet.”

En av de elva motorjournalister som har röstat är Teknikens Världs Mikael Stjerna, och han röstade inte på vinnaren. Hans röst föll i stället på nya Kia Ceed Sportswagon (den tredje finalisten var nya Volvo V60) av den enkla anledning att den har ett ingångspris som är nästan 240 000 kronor under Niro EV:s 429 900 kronor (innan statlig subvention) och att en elektrisk familjebil ännu inte är helt problemfri i det vardagliga livet.

Nya Kia Ceed Sportswagon var Mikael Stjernas favorit i Årets familjebil 2018.

Mikael Stjerna är ändå positivt inställd till Kia Niro EV som imponerar med sin långa räckvidd på 48,5 WLTP-mil vid blandad körning. Modellen har för övrigt Sverigepremiär just i dag den 30 november, den står utställd på elbilsmässan eCarExpo i Göteborg.

På Kia Motors Sweden är man så klart glada och stolta över utmärkelsen.

– Det är med glädje och stolthet som vi tar emot utmärkelsen från MHF och Motorföraren. Att vår helt nya elbil Kia Niro EV tar hem priset som Årets familjebil, dessutom i hård konkurrens med vår kombi Ceed Sportswagon, är beviset för att Kia utvecklar bilar med de egenskaper som kunderna efterfrågar, bland annat möjligheten att köra helt utsläppsfritt, säger Peter Himmer som är vd Kia Motors Sweden.

– Det känns oerhört positivt att få detta samlade erkännande av några av Sveriges kunnigaste och mest lästa motorjournalister. Den här utmärkelsen är viktig för oss eftersom den fokuserar både på vår viktigaste målgrupp, barnfamiljerna, och vår breda satsning på elektrifierade bilar till attraktiva priser som kan bli riktigt intressanta för privatpersoner, säger David Lilja, PR- och kommunikationschef på Kia Motors Sweden.