Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kia Niro EV Concept officiell

CES-elektronikmässan i Las Vegas har öppnat dörrarna vilket innebär att Kias konceptbil, en elektrisk variant av Niro, har avtäckts. I samband med det avslöjar det koreanska märket sina framtidsplaner.

På salongsgolvet på världens största elektronikmässa i Las Vegas står en bil med en hälsningsfras i ”grillen”. Bilen är den helelektriska varianten av Kia Niro som i dag finns i hybrid- och laddhybridutförande. Kia Niro EV, som bilen i Las Vegas heter, är dock en konceptbil och därmed inte riktigt produktionsmässig. Den innehåller en handfull detaljer som visar vad Kia har på gång för framtiden.

Drivlinan

Men vi börjar med drivlinan, den del av bilen som är mest realistisk inom en snar framtid. En elmotor på 150 kilowatt (204 hästkrafter) står för framdrivningen som sker via framhjulen. Elmotorn får sin kraft från ett litiumpolymerbatteripack (kallas även litiumjonpolymer) som har en kapacitet på 64 kWh. Det ska räcka till 38,3 mils körning per laddning, enligt amerikanska EPA-cykeln. Koncernsyskonet Hyundai Ioniq electric når enligt samma EPA-cykel knappt 20 mil men så har den också mindre batterikapacitet – 28 kWh.

Utseendet

Till utseendet skiljer sig Kia Niro EV Concept från vanliga Niro, även om grundformen är densamma. Kias designteam har arbetat hårt med att städa upp störande element i designen som påverkar optimal luftströmning. Niro EV Concept har alltså blivit ”halare” för att på så litet vis som möjligt påverka elförbrukningen och därmed också räckvidden i så liten omfattning som möjligt. Därför har exempelvis grillen ”lagts igen”. Bakom den finns ju ingen kylare som på en bil med förbränningsmotor. På grillytan (kan man inte tillaga mat) har i ställt en interaktiv skärm tagit plats som kan visa olika mönster och/eller meddelanden. På mässgolvet har Kia valt att hälsa CES-mässan och dess besökare med ett kort hej.

Strålkastarna och bakljusen skiljer sig kraftigt från sina syskon som redan är i produktion. Massor av lysdioder i dessa, samt i armaturerna i stötfångarna, ger ett karaktäristiskt utseende i mörker. Kia kan mycket väl behålla delar av denna signatur till produktionsvarianten för att särskilja den elektriska varianten från övriga Niro-modeller. Räkna dock inte med att den belysta Niro EV-texten på bakre stötfångaren blir kvar. Effektfullt ja visst, men lär becka ihop på många vägar under framför allt vinterhalvåret.

Insidan

Interiören känns till grunden igen från övriga Niro-modeller men skiljer sig ändå kraftigt. I och med att det handlar om en konceptbil har man vågat lite mer här med fler skärmar, stilrena och strikta ytor, få knappar, påkostade dörrsidor och extravaganta stolar.

Interiören är också en uppvisning i nästa generation HMI-teknik, det vill säga gränssnittet mellan människa och maskin. Infotainmentsystemet, klimatanläggningen samt alla dess tillhörande detaljer styrs med touchteknik (beröring) och gester. Rattens nedre del används för fjärrstyrning. Genom att föra fingrarna enligt förutbestämda mönster över det perforerade lädret kan föraren exempelvis ändra klimatanläggningens inställningar, byta musik och justera volymen.

En annan ny teknik som Kia implementerar i Niro EV Concept är ansikts- och röstigenkänning. När föraren sätter sig i bilen loggar denna in i bilens system varpå bilen hälsar välkommen och ställer in olika funktioner enligt förarens tidigare inställda profil. Systemet, som bygger på Amazon-teknik, stänger ned många vitala funktioner i bilen om föraren inte godkänns vid inloggning.

Självkörande

Kia Niro EV Concept är så klart också autonom, det vill säga självkörande, samt innehåller vad Kia kallar för världens första 5G-uppkoppling i en bil.

Som vi har sett på spionbilder är Kia redan på gång med en produktionsvariant av Niro EV. Sannolikt har den någon form av premiär under 2018.

Kias framtid

Vi nämnde Kias framtidsplaner i ingressen. I samband med uppvisningen av Niro EV Concept i Las Vegas presenterade Kia även vad de har på gång, nämligen 16 elektrifierade bilar till år 2025. Till elektrifierade bilar räknar Kia hybrider, laddhybrider och elbilar inklusive bränslecellsbilar. 2020 ska de lansera sistnämnda variant, det vill säga en vätgasdriven bränslecellsbil.

De satsar även på uppkopplade bilar och räknar med att samtliga modeller ska vara just uppkopplade till år 2030. Självkörande bilar finns också med på agendan och deras avsikt att börja testa nivå 4-autonoma bilar år 2021.