Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kia Niro EV som elbilskoncept på CES

Kia Niro är på väg att bli renodlad elbil. Skådeplats för avtäckningen av konceptbilen, som föregår produktionsbilen, blir den kommande elektronikmässan i Las Vegas om några dagar.

För drygt ett år sedan mer eller mindre nekade Kia till uppgifterna om att en helelektrisk variant av Niro är på gång, men som vi alla förstod var det bara ett spel för galleriet. Kia är nämligen på väg att göra samma sak med Niro som koncernsyskonet Hyundai har gjort med Ioniq, det vill säga tre drivlinevarianter – en hybrid, en laddhybrid och en elbil (hybrid, plug-in och electric på Hyundai-språk).

Nu bekräftar Kia, mer eller mindre, att en renodlad elektrisk version av Niro är på ingång. De skriver inte ut det svart på vitt, för tillsammans med teaserbilderna här pratar de bara om ett elbilskoncept, men bilderna visar tydligt vad det handlar om. På en av bilderna står det till och med Niro EV bak på bilen.

Att Kia har valt CES-elektronikmässan i Las Vegas före bilsalongen i Detroit beror inte på drivlinan utan mer på att de med konceptbilen ska presentera vad de kallar för en ny generation HMI-lösning, det vill säga gränssnittet mellan människa och maskin (Human-Machine Interface) samt ett avancerat ljussystem med rörlig grafik (något som flera biltillverkare visat i konceptform det senaste året).

Just de flexibla ljuskomponenterna syns tydligt på bilderna, så även annorlunda design på LED-slingorna i strålkastare och bakljus. Hur mycket av detta som kommer att pryda produktionsbilen återstår att se, men kanske Kia vill att det ska synas att det inte är en vanlig Niro Hybrid eller en Niro Plug-in Hybrid som man möter.

 Kia Niro Plug-in Hybrid klarade av 5,2 mil på enbart el vid vår testkörning. Den helelektriska versionen kommer att få betydligt längre räckvidd på el än så.

Vidare ska konceptbilen även vissa upp andra tekniker och funktioner som kommer att ta plats i framtida Kia-bilar, bland annat autonom körteknik, virtuell verklighet, nya uppkopplingsmöjligheter via 5G (första gången i världen i en bil) och förarassistanssystem.

Vad gäller drivlinan kan vi gissa att det blir ungefär samma konfiguration som i Hyundai Ioniq electric som har en elmotor på 88 kilowatt (120 hk) som med kraft från litiumjonbatterier på 28 kWh kan få bilen att köra 28 mil per laddning (enligt specifikationerna). Vi har dock hört att Niro EV förmodligen får än mer kräm än så och att den därmed sannolikt också får längre räckvidd än de nämnda 28 milen.