Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Nya elbilsplattformen E-GMP ska vara grunden i elva nya elbilar från Kia, Hyundai och Genesis.Nya elbilsplattformen E-GMP ska vara grunden i elva nya elbilar från Kia, Hyundai och Genesis.Nya elbilsplattformen E-GMP ska vara grunden i elva nya elbilar från Kia, Hyundai och Genesis.
Nya elbilsplattformen E-GMP ska vara grunden i elva nya elbilar från Kia, Hyundai och Genesis. Foto: Hyundai Motor

Hyundais och Kias nya plattform för elbilar presenterad – debuterar i april

Hyundai, Kia och Genesis får en ny plattform för större elbilar.

Plattformen E-GMP har utvecklats under de senaste fyra åren.

Bland nyheter finns snabbladdning med 800 volt och att bilarna kan ladda andra elbilar.

Flera biltillverkare utvecklar och bygger just nu nya plattformar för kommande elbilar. Koreanska Hyundai Motor med varumärken som Hyundai, Kia och Genesis har presenterat sin nya elbilsplattform. Plattformen får namnet E-GMP vilket står för Electrical-Global Modular Platform.

Precis som till exempel Geely har Kia/Hyundai utvecklat en skalbar plattform som ska passa ett flertal olika bilmodeller. Plattformen ska användas enbart för elbilar och inte för hybrider eller laddhybrider. 

Första bilen Hyundai Ioniq 5

Den koreanska biljätten ska presentera totalt 23 nya elbilar före 2025 varav elva ska byggas på E-GMP. Resterande tolv elbilar kommer att byggas på dagens plattformar vilka utvecklats för en kombination av el- och förbränningsmotor. E-GMP ska användas främst för bilar i C-segmentet, det vill säga golfklass, och uppåt. Första bilen som byggs på E-GMP blir Ioniq 5 som väntas presenteras redan till våren med bygg- och säljstart under senare delen av 2021. Den följs av bland annat en ny Kia som internt har beteckningen CV.

TEST: Hyundai Kona Electric och Kia e-Niro mot Volkswagen ID.3 

Albert Biermann, utvecklingschef på Kia och Hyundai.Albert Biermann, utvecklingschef på Kia och Hyundai.Albert Biermann, utvecklingschef på Kia och Hyundai.
Albert Biermann, utvecklingschef på Kia och Hyundai. Foto: Hyundai

Bilarna på E-GMP blir bakhjulsdrivna där elmotorn monteras nära bakaxeln. Men även fyrhjulsdrift blir aktuellt som tillval och då med en mindre elmotor på framaxeln. Batteripaketet är betydligt tunnare än tidigare men trots det ska paketet klara en energimängd på 50 kWh och uppåt. Räckvidden på flera av E-GMP-bilarna blir cirka 50 mil.

Enligt den modell som Kia och Hyundai visade upp under presentationen av nya plattformen kommer batteripaketet att omslutas av en ram av hållfast stål. Plattformen har utvecklats tillsammans med battericelltillverkare och där dagens cellteknik med litiumjonbatterier senare ska kunna bytas ut mot så kallade solid state-batterier

Att Hyundai Motor nu byggt en plattform för större elbilar ska däremot inte påverka utvecklingen av större bränslecellsbilar.

Nya plattformen ska tjäna som teknisk bas för så många som en miljon bilar de kommande åren och Hyundai Motor kan också tänka sig att sälja plattformen till andra tillverkare.

DUELL: Kia e-Soul mot Volkswagen ID.3 

800 volt ökar snabbheten

En stor nyhet är en ny elinfrastrukur för 800 volt. Därmed kan E-GMP-bilarna laddas med upp till 350 kW. Batteriet på 50 kWh ska kunna laddas 0-80 procent på 18 minuter och du ska kunna ladda cirka tio mils räckvidd på fem minuter. Hyundai Motor har också utvecklat teknik för att ansluta bilen till andra elapparater och till och med andra elbilar. En E-GMP-bil ska kunna ladda en annan elbil med upp till 3,5 kW effekt. Plattformen är också förberedd för induktiv laddning.

Hyundais nya kompakta motorpaket.Hyundais nya kompakta motorpaket.Hyundais nya kompakta motorpaket.
Hyundais nya kompakta motorpaket. Foto: Hyundai Motor

TEST: Begagnad Hyundai Ioniq 

Under presentationen fick Hyundai Motors utvecklingschef Albert Biermann flera frågor om plattformen ska användas för sportbilar och någon specifik motorsportsatsning. Enligt Biermann ska E-GMP användas för High Performance-bilar och det blir troligen en Hyundai N-variant av någon av de första modellerna. Plattformen är bakhjulsdriven och ska kunna klara cirka 600 hästkrafter.

Nya elmotorn som utevcklats till plattformen är oljekyld och byggd för höga varvtal för en enda växel. Elmotorn, växellådan och växelriktaren är integrerade i en enda kompakt modul. Motorns maxhastighet är cirka 70 procent högre än dagens elmotorer trots att den är mindre och lättare. Optimering av motor, batteripaket och energihanteringssystem ligger bakom prestandaökningen jämfört med dagens elbilar.

Hyundai har tidigare meddelat att de bygger ett nytt elbilsmärke på modellserien Ioniq där nya Ioniq 5 blir första modell. Det blir också första modellen som visas på E-GMP. I september 2020 meddelade Kia att de planerar att visa sju nya elbilar före 2027. Några av dem kommer att byggas på E-GMP. Förutom Ioniq 5 ska Hyundai Motor också visa Ioniq 6 och Ioniq 7 och modellnamnen tyder på att alla ska byggas på den nya plattformen.

Kia och Hyundai ska fortsätta att bygga och sälja mindre elbilar i A- och B-segmentet på dagens plattformar.