Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kia Picanto kommer som billig elbil

Den lilla billiga elbilen är snart här, men vem ska sälja den billigaste?  Kia vill nu att Picanto ger sig in i leken.

Suktar du efter en billig liten elbil och funderar på nya Seat Mii electric, Skoda Citigoe eller Volkswagen e-Up? Ha is i magen för nu är det klart att även konkurrenten Kia Picanto med eldrift. Men det kan dröja.

Det är Emilio Herrera, operativ chef för Kias europeiska division, som klargjort att man nu har en elektrifiering av småbilen, som kom i sitt senaste utförande 2017, i planeringen.

Nya småbilar med eldrift är något som kommer lanseras i takt med att allt fler städer inför miljözoner. Enklaste vägen är att elkonvertera en befintlig småbilsmodell – om man nu har en i paletten vill säga. Nyligen har modeller som Ford Ka och Opel Adam gått i graven.

Den större modellen Kia Soul kom som eldriven redan 2014.Den större modellen Kia Soul kom som eldriven redan 2014.Den större modellen Kia Soul kom som eldriven redan 2014.
Den större modellen Kia Soul kom som eldriven redan 2014. Foto: Peter Klemensberger

Den stora utmaningen med elbilen, och i synnerhet de allra minsta, är få ner priset. Emilio Herrera menar, i en artikel publicerad av Automotive News, att en eldriven Picanto i dag skulle kosta cirka 20 000 euro (cirka 215 000 kronor men behöver komma ner till 16 000 till 17 000 euro (ungefär 172 000 till 182 000 kronor) för att gå i produktion.

Ett sätt att få ner priset på eldrivna Picanto är att få koncernkollegan Hyundai att elkonvertera syskonmodellen i10.

Duell: Kia Picanto 1,0T-GDI GT Line mot Volkswagen Up GTI

Tidigare nämnda Skoda får ett startpris på 20 950 euro (cirka 225 000 kronor) i Tyskland men kollegan Seat håller redan på att plocka fram koncernens billigaste elbil som ska kosta under 200 000 kronor.

Du kanske sitter och rycker på axlarna men småbilen är faktiskt att räkna med. Siffror från JATO Dynamics visar att småbilarna har 26 procent av den europeiska marknaden, i Italien är siffran hela 50 procent.

Emilio Herrera säger att Kia ska ha en elbil i varje segment och siktar på att sälja 20 000 elbilar i Europa i år, en siffra som ska vara fördubblad om två år. Idag har man två modeller att välja på: e-Soul och e-Niro – klicka på respektive modell för att läsa våra provkörningar.