1 AV 3
Foto: Kia
2 AV 3
Foto: Kia
3 AV 3
Foto: Kia

Kia smygvisar Concept EV9

Nyligen lanserade elbilen Kia EV6 ska få en robust storebror som ska visas upp på i Los Angeles om en knapp vecka. Dock handlar det om en konceptbil och nu får vi se så kallade ”teaserbilder” på konceptbilen.

Den 17 november inleds AutoMobility i Los Angeles, en utställning som är startskottet till stora bilsalongen i Los Angeles som öppnar upp portarna den 19 november. på förstnämnda evenemang ska Kia presentera en kommande, stor elbil vid namn EV9, men i dagsläget rör det sig om en konceptbil som därför går under namnet Concept EV9.

I dag får vi se några bilder som visar vad Concept EV9 har att erbjuda. Vi ser en stor suv som sannolikt är av ungefär samma storlek som Kia Telluride som är strax över fem meter lång. Det är lätt att tro att en tredje sätesrad tar plats längst bak för att kommande EV9 ska kunna rymma sex passagerare och en förare.
Formerna är dock betydligt vassare hos Concept EV9 än hos Telluride, och Kia understryker att de linjer vi ser ska framhäva märkets nya designspråk.

1 AV 2
Foto: Kia
2 AV 2
Foto: Kia

Interiören får vi se i form av en frilagd instrumentbräda och en mittkonsol från ovan. Det vi ser är en avskalad förarmiljö med en ratt som inte längre kan klassas som futuristisk, med tanke på Tesla och Toyota, samt en långt utbredd skärm som inte är helt olik lösningen i Kia EV6. Dock ser skärmen i Concept EV9 ut att vara en enda lång skärm och därmed inte uppdelad i två sektioner.
Det är rent och prydligt med avsaknad av fysiska knappar. I stället kan vi se ”beröringskänsliga knappar” integrerade i ytan.
Kia berättar att det interiöra utrymmet ska vara anpassningsbart och loungeliknande.

Det tekniska får vi inte höra något om i dag, men vi misstänker att EV9, precis som EV6, är baserad på Kias och Hyundais gemensamma plattformsarkitektur för elbilar – E-GMP.

Tidigare bild från Kia som visar Concept EV9 ur en annan vinkel. Foto: Kia