Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kia visar elektriska HabaNiro Concept

Kia ställer ut några nyheter på bilsalongen i New York, bland annat Stinger GTS, men det är Kia HabaNiro Concept som vi fastnar för.

Kia kallar sin vision av en framtida elektrisk bil för het och kryddig. Inte undra på att de gav konceptbilen namnet HabaNiro, en ordlek mellan namnet på en stark pepparfrukt och namnet på en populär hybrid/laddhybrid/elbil från just Kia.

Det är lätt att avfärda HabaNiro-konceptet som enbart en showbil, det vill säga en bil som aldrig kommer att se dagens ljus som produktionsbil. Just det poängterar Kia också, att det är lätt att dra den slutsatsen. Men de råder oss också att inte vara så säkra på saken.

Hur som helst… 4,43 meter långa HabaNiro Concept drivs framåt att två elmotorer som ansvarar för respektive hjulaxel. Bilen är alltså fyrhjulsdriven. Kia ger oss inga motorspecifikationer, men meddelar att batteriet är av toppmodernt snitt och tillåter körningar på över 48 mil mellan laddningarna.

Innanför de fyra uppåt/utåt-öppnande dörrarna (butterfly doors på engelska, fjärilsdörrar på svenska (låter helknäppt)) har Kias ingenjörer lagt en stor del av krutet. Man har satsat på en öppen, luftig och ren interiörmiljö utan knappar och reglage överallt. Miljön kan dessutom skräddarsys efter förarens sinnestillstånd. Real-time Emotion Adaptive Driving heter tekniken som läser av föraren och med hjälp av artificiell intelligens anpassar insidan.

Någon traditionell innerbackspegel finns inte. När föraren tittar upp mot platsen där spegeln normalt är placerad känner bilens eye tracking-system av det och en 180-gradersbild från bakom bilen uppenbarar sig.

Så klart har Habaniro Concept head up-display, men inte av den typ vi har i bilar i dag. I stället sträcker den sig över hela vindrutan, och som inte det är nog är den även interaktiv. Man kan alltså möblera om i HUD-displayen och få fram olika information genom att svepa med fingrarna.