Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Kia

Kia visar nya elbilen EV6

Kia visar upp den nya eldrivna suven EV6 som blir den första modellen i nästa generations elbilar från tillverkaren.

Den officiella världspremiären dröjer till i slutet av mars och exakta specifikationer får vi vänta på till dess. Men nu får vi åtminstone se de första bilderna på den nya elbilen som kommer att heta Kia EV6. En modell som tidigare ryktades om att få namnet Kia CV. Detta blir den första modellen i den nya skaran av elbilar från Kia och den bygger på den nya elbilsplattformen E-GMP som delas med koncernsyskonet Hyundai. En plattform som vi redan fått se exempel på när nya Ioniq 5 presenterades för några veckor sedan.
Designen skiljer sig en hel del från tidigare Kia-modeller med mer utdragna slanka linjer och baken domineras av en högt uppdragen LED-slinga som ger ett ankstjärtsliknande drag. Inte helt olik baken hos Aston Martin DBX. I fronten har Kias karaktäristiska tigernos-grill tonats ned och flankeras av nya triangulära strålkastare med LED-teknik.

1 AV 5
Foto: Kia
2 AV 5
Foto: Kia
3 AV 5
Foto: Kia
4 AV 5
Foto: Kia
5 AV 5
Foto: Kia

Då plattformen delas med Ioniq 5 väntas EV6 få liknande specifikationer vilket betyder två olika batterier med kapacitet på 58 respektive 72,6 kWh. Något som i det senare fallet hos Ioniq 5 räcker till cirka 470-480 kilometers körning. Troligen kommer även motorerna att bli liknande med antingen dubbla elmotorer och fyrhjulsdrift med 225 kW, 306 hästkrafter och 605 newtonmeter. Samt en elmotor som driver bakhjulen med 160 kW, 218 hästkrafter och 350 newtonmeter. Med det mindre batteriet är effekten något lägre med 173 kW, 235 hästkrafter, respektive 125 kW, 170 hästkrafter, medan maxvrid är detsamma som med det större batteriet.
Mer exakta specifikationer om nya Kia EV6 kommer när modellen har världspremiär i slutet av mars.