Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kia XCeed officiell – ny crossover även som laddhybrid

Ceed-familjen blir större när crossovern XCeed nu introduceras. Något större än halvkombin, betydligt mindre än kombin men med högre sittposition än hos syskonen.

Kia Ceed finns redan som halvkombi, kombi och ”shooting brake-kombi”. Numera finns ytterligare ett karossalternativ då Ceed har gått och blivit en crossover, det vill säga en blandning av suv och halvkombi. XCeed har koreanerna bestämt sig för att modellen, som är utvecklad i och för Europa, ska heta.

Axelavståndet är 265 centimeter vilket är samma siffra som övriga Ceed-modeller. Längdsiffran på 439,5 centimeter skiljer sig däremot genom att vara 8,5 centimeter mer än hos halvkombin men också 20,5 centimeter kortare än hos kombin. På bredden slår XCeed samtliga syskon med 2,6 centimeters marginal. 182,6 centimeter mäter den från ena till andra sidan.

På höjden når XCeed exakt 149 centimeter över marken, det vill säga några centimeter extra än övriga Ceed-modeller. Anledningen är förstås framför allt att XCeed, som rullar på 18-tumshjul som standard, har fått högre markfrigång. 4,2 centimeter extra gör att totalt 18,4 centimeter luft får plats mellan underlag och underrede.

Hjulupphängningarna har anpassats eftersom markfrigången är förändrad och de främre stötdämparna har fått hydrauliska returdämparelement vilket sägs bättre eliminera underlagets ojämnheter samtidigt som styrresponsen ska ha blivit vassare.

Bagageutrymmet sväljer 426 liter vilket är 31 liter mer än i halvkombin men också 199 liter mindre än i kombin och 168 liter mindre än i ”slankkombin” Proceed.

Baksätesryggen kan fällas i tre sektioner enligt 40/20/40-modell.

Interiören är identisk med i övriga Ceed-modeller, så när som på färgsättningen. XCeed har fått en för modellen unik färgsättning där gult och svart samsas.

Till Sverige kommer Kia XCeed med 1,4 T-GDi-bensinmotorn på 140 hästkrafter och 242 newtonmeter. Maskinen lirar tillsammans med en sjuväxlad dubbelkopplingslåda. Lanseringen äger rum i oktober och i inledningen av 2020 kommer XCeed även som laddhybrid. Några priser är ännu inte fastställda.