Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Olaf Gallas

Kia XCeed uppdateras – försiktigt

Ett år efter resten av familjen får ”livsstils-versionen” av Kias storsäljare Ceed ett diskret lyft.

För ett år sedan fick Kia Ceed en uppdatering, nu är det även dags crossover-versionen – XCeed. I fronten ses en ny design som skiljer sig från de övriga i Ceed-familjen. Mest noterbart är hålorna under strålkastarna som här är smalare och högre. Grillen är lite lägre än tidigare och strålkastarna har jobbats om och har nu även plats för dimljusen.

Baktill är ingreppen mindre – plasten under stötfångaren har ny form. XCeed har också fått nydesignade 18-tumshjul. Även inne i bilen är ändringarna små. Det handlar i huvudsak om om nya material på rattekrar och runt växelväljaren samt att skärmarna har fått nya teman.

Diffussor och ”avgasrör” har ny design. Annars känner vi igen XCeed. Foto: Olaf Gallas

Tekniskt sett är bilen intakt. Laddhybriden, den enda version som tas in i Sverige, har samma 1,6-liters bensinmotor och 44,5 kilowatt starka elmotor som förr vilka ger en effekt på 141 hästkrafter. Batteriet har samma kapacitet, 8,9 kilowattimmar, men räckvidden på el har piffats till från tidigare angivna 4,2 till 4,8 mil vid blandad körning och 6 mil vid stadskörning.

Den kanske största nyheten med nya XCeed kommer oss inte till godo: att modellen nu kan fås i det sportiga utförandet GT-Line. Synd då det enligt Kia själva får bilen att sticka ut från allt annat i trafiken tack vare den bikakemönstrade ljusgeometrin.

Plasten runt växelväljaren är nu svart och blank. Foto: Olaf Gallas

De svenska priserna är klara och startar på 396 400 kronor för instegsversionen Action. De mer påkostade Advance och Advance Plus kostar 414 300 respektive 441 200 kronor. Utgående XCeed har ett rekommenderat pris från 387 800 kronor.