Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Adam Crase KungFuImaging / Shutterstock

Kina utökar sitt Tesla-förbud

Enligt uppgifter till nyhetsbyrån Reuters har anställda på somliga kinesiska myndigheter förbjudits att parkera sina Tesla-bilar utanför byggnaderna. Man är rädd att bilarnas kameror ska kunna användas för spioneri.

Det har varit några bråda dagar för Tesla på sistone. Företagets marknadsvärde har sjunkit med 2 500 miljarder kronor sedan årets början samtidigt som aktien är nere på nivåer som inte setts sedan november 2020. En delförklaring till Teslas dalande siffror är försäljningen inte har varit lika stark på den ack så viktiga kinesiska marknaden.

Nu kommer uppgifter som försvårar handeln i Kina ytterligare. Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att anställda på två kinesiska myndigheter i Peking och Shanghai inte får parkera sina Tesla-fordon på ämbetsverkens parkeringar. Nyheter som inte lär förbättra den redan ansträngda relationen mellan Kina och USA.

Det är inte första gången som liknande information sipprar ut. Tidigare i år redogjorde samma nyhetsbyrå för att Tesla-bilar förbjuds på militärbaser. Orsaken till förbuden ska vara de kameror som sitter i bilarna och som spelar in även när de står parkerade. Funktionen kallas för Sentry Mode på amerikanska och för ”säkerhetshot” på kinesiska.

Den kinesiska staten ska frukta att information som tillhandahålls från kamerornas inspelningar ska kunna användas – gissningsvis av USA – i spionsyfte. Enligt Reuters är det inte klarlagt hur många bilar det rör sig om eller hur man upprätthåller parkeringsförbudet, då information om detta hade kunnat leda till att visselblåsarna identifieras.

Rapporterna är försvårande för Elon Musk som satsat stort på den kinesiska marknaden. 30 procent av företagets försäljningar kommer från Kina och både Model 3 och Model Y tillverkas numera i en Gigafactory i Shanghai. Tesla-bossen står dock bakom sina kameror och har flertalet gånger påtalat värdet av den data som samlas in med hjälp av dem. Data som han menar är ovärderlig när det kommer till produktionen av autonoma fordon.

Elon Musk under Battery Day i höstas. Foto: Tesla

Dagar efter att uppgifterna kom ut om bannlysningen av parkering vid militära baser syntes Elon Musk i en video på ett kinesiskt forum där han påtalade att Tesla skulle stängas ned om man använde sina bilar för att spionera i Kina, eller någon annanstans. Han tillade att han planerar öppna ett datacenter i landet och utvecklar en dataplattform för Tesla-ägare i Kina.

Om Musks försäkringar och föreslagna framtida utvecklingsplaner är tillräckligt för att komma på god fot med en av världens mest misstrogna stater får vi vänta med att se. Till dess gäller det att se upp – man vet aldrig vem som spanar.