Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kineserna behöver fler elbilar från Nevs

Nevs jättekontrakt med Panda New Energy om en kvarts miljon elbilar är eventuellt bara början på något riktigt stort. Det kinesiska företaget behöver fler bilar och Nevs ligger bra till.

I söndags hade Nevs i Trollhättan besök av Chao Ma som är ordförande i Panda New Energy, det nystartade kinesiska bolag som har beställt 150 000 plus ytterligare 100 000 Saab 9-3-baserade elbilar av Nevs till ett värde av omkring 100 miljarder kronor under en dryg fyraårsperiod.

Göteborgs-Posten träffade Chao Ma som berättade att han ser ett långsiktigt samarbete mellan Panda New Energy och Nevs, och att en kvarts miljon elbilar är många bilar, men att det inte räcker för det kinesiska bolaget som siktar på att bli störst inom gröna fordon (leasing). De behöver helt enkelt fler elbilar och i siktet har man Nevs nästa generation elbilar, baserade på Phoenix-plattformen som togs fram under Victor Muller-tiden men som därefter har vidareutvecklats av Nevs. Om drygt två år tros nästa generation så färdig.

Chao Ma avslöjade för Göteborgs-Posten att finansieringen av jätteordern bland annat består av lån från en statlig kinesisk bank. Enligt honom har den kinesiska staten ett starkt intresse i elbilar för att få bukt med problem som utsläpp, oljebrist och elöverskott.

– Den kinesiska regeringen ger oss låg ränta under lång tid, och upplägget med att leasa ut bilarna som vi kommer göra, innebär att vi enkelt kommer att kunna återbetala lån. För mig spelar det ingen roll om det handlar om 100 000 bilar eller en miljon, sa han till Göteborgs-Posten under söndagen.

Chao Ma är en entreprenör med många järn i elden. Förutom sitt ordförandeuppdrag i Panda New Energy är han vd för flertalet andra kinesiska företag, bland annat för ett av Kinas största filmbolag där flera inhemska filmstjärnor finns i stallet, bland annat Hollywood-skådisen Jackie Chan. Han har tidigare varit, och är fortfarande, verksam i de nordiska länderna efter att ha investerat i ett finskt teknikföretag med anknytningar till Nokia, samt danska Bang & Olufsen där han i någon konstellation är näst största ägare.

På bilden ovan ses Saab PhoeniX Concept som visades på Genèvesalongen i mars 2011. Bilen ritades av Jason Castriota som värvades av Victor Muller för att forma Saabs nya designspråk.