Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kineserna kommer – med elbilar

Flera kinesiska bilmärken är redo att ta sig an Europa och i främsta ledet står en rad elbilar. Är det dags för Europas biltillverkare att känna sig hotade?

Det har gjorts försök tidigare, men alla har misslyckats.
Nu ser det dock ut som att en dörr till Europa har öppnats för de kinesiska biltillverkarna. Medan flera europeiska tillverkare har stått på hälarna och varit långsamma med att ställa om från förbränningsmotorer till el finns det läge för kinesiska märken att ta marknadsandelar.
Att det finns en radda kinesiska märken som sneglar mot Europa just nu är ingen slump. Efter flera års guldrusch med stadig tillväxt har Kinas bilförsäljning mer eller mindre stannat av. Till stor del beroende på coronapandemin. Flera tillverkare står nu med ett produktionsöverskott och tycks se Europa som en lämplig plats att göra sig av med bilarna som annars hade kunnat säljas på hemmamarknaden.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill

Genom att klicka på "STARTA PREMIUM" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.