Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: BYD

Kinesiska BYD ska säljas av Hedin i Sverige

Kinesiska biljätten BYD (Build Your Dreams) är allt närmare en Sverigelansering. Nu står det klart att Hedin Mobility Group ska sälja de kinesiska elbilarna i Sverige och i Tyskland med start i oktober.

Norrmännen har redan hunnit köpa flera än 1 000 exemplar, och snart får även vi stifta bekantskap med BYD Tang. Ännu en eldriven, stor suv är på väg att lanseras i Sverige och den här gången kommer den inte från vilken biltillverkare som helst utan från BYD (Build Your Dreams) som är en av världens största tillverkare av elbilar.

Nu har BYD och Hedin Mobility Group skrivit under ett avtal som säger att den senare blir så kallad Dealer+, vilket innebär att de ska stå för försäljningen i Sverige och Tyskland samt tillhandahålla alla eftermarknadstjänster.

Samarbetsavtalet undertecknades dels i Shenzhen, dels i Göteborg av Anders Hedin.Samarbetsavtalet undertecknades dels i Shenzhen, dels i Göteborg av Anders Hedin.Samarbetsavtalet undertecknades dels i Shenzhen, dels i Göteborg av Anders Hedin.
Samarbetsavtalet undertecknades dels i Shenzhen, dels i Göteborg av Anders Hedin. Foto: BYD

Försäljningen inleds i oktober och de första bilarna levereras under årets fjärde kvartal. Bilarna ska säljas genom ”BYD Pioneering Stores” som ska etableras i ett antal storstäder i Sverige och Tyskland. Den första öppnas i Stockholm i samband med försäljningsstarten i oktober. Än så länge finns ingen svensk hemsida, den kommer senare i augusti.

LÄS MER: Kinesiska tillverkarna som kommer först till Europa 

Det sägs än så länge ingenting om vilken BYD-bil som kommer hit, men vi antar att det är modellen Tang som säljs i Norge sedan augusti i fjol. Det är en 487 centimeter lång suv med en angiven WLTP-räckvidd på 40 mil. Tang är fyrhjulsdriven och har ett 86,4 kWh stort batteri, 517 hästkrafter och kan laddas med 7 eller 110 kilowatt.