Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: BYD Auto

Kinesiska Denza ska säljas i Europa

Kinesiska biljätten BYD är inte färdiga med sin Europasatsning. Nu står det klart att BYD:s lyxmärke Denza ska lanseras i Europa, och det med en stor och lyxig minibuss.

Den 4 september öppnas årets bilsalong i München och där kommer det kinesiska märket Denza att finnas. Denza ingår i den stora BYD-koncernen och ses i Kina som ett snäpp över BYD, men inte lika fint som superlyxiga YangWang. Denza är ett förhållandevis nytt märke, skapat år 2010 som ett joint venture mellan BYD och Mercedes som fortfarande äger tio procent i märket. 

Nu är det dags för Denza att ta sig an Europa och man kommer att göra det med en ovanligt stor bil. Denza D9 har sju sittplatser i konfigurationen 2+2+3 och kan ses som en konkurrent till Lexus LM och Mercedes EQV. Eldriven är den, förstås, men BYD har inte någon närmare fingervisning om när försäljningen ska börja.

1 AV 5
Foto: BYD Auto
2 AV 5
Foto: BYD Auto
3 AV 5
Foto: BYD Auto
4 AV 5
Foto: BYD Auto
5 AV 5
Foto: BYD Auto

Münchensalongen bli också startskottet för försäljningen av sedanmodellen BYD Seal som vi på Teknikens Värld redan har provkört. Seal, som storleksmässigt är jämförbar med Tesla Model 3, kommer att säljas i två utföranden. Båda har ett 82,5 kilowattimmar stort batteri och den bakhjulsdrivna går 57 mil på en laddning medan den fyrhjulsdrivna går 52 mil.

BYD Seal får, något förvirrande, sällskap av den nya mellanstora suven Seal U (U står för Utility) som begår Europadebut i München. Seal U kan fås med batteripaket på 71,8 eller 87 kilowattimmar och räckvidden är 42 eller 50 mil.